måndag 9 augusti 2010

Må som du förtjänar!

Det borde inte vara så svårt att må bra.
Lite är det faktiskt det vi ska vara specialister på: Att överleva.

Anpassningsbara och intelligenta som vi är, vi människor, borde vi klara av att se till att vi mår toppen. Det hör ju till det här med naturligt urval, rasens fortbestånd och så vidare.

Ändå är det så många som mår så dåligt.

Vad beror det på?

Kan det vara att det är så komplexa förhållanden som påverkar vår hälsa? Det är strålning från microvågsugnar och mobiltelefoner, märkliga tillsatser i maten, näringsfattig mat, för lite sömn, stress och ännu mer. Kanske blir det för mycket att ta in - och ändra på.

Många av oss vill nog gärna hitta en "quick fix". Ett mirakelmedel, som gör så att vi klarar allt det där andra. Därför säljs det många superjuicer och superpiller. Vi hoppas att det räcker att ta en hutt med till exempel aloe vera-juice, och sedan kan vi leva vidare på samma sätt.

Jag tror tyvärr inte det fungerar så. Vi behöver ta oss en rejäl funderare och känna efter: Vad är det som gör att vi mår bra? Vad påverkar vår hälsa negativt? Det är säkert olika för var och en. Besluten är också personliga.

Själv har jag valt bort många saker. Microvågsugn, tillsatser i maten, mineraloljeprodukter, margarin, plastmaterial i kläder, bygel-BH, bildskärmsstrålning (bytt till LCD överallt), stress med mera. Däremot accepterar jag mobiltelefon (dock inte i sovrummet), el, trådlöst bredband och socker ibland. Det är inga självklara val...

Jag tänker så här: Hur gärna vill jag ha detta i mitt liv? Är det mycket viktigt, går det då att lösa på något bättre sätt? Om inte - är det viktigt nog att få en hälsopåverkning? Är det inte det, så ryker det.

Det viktiga för mig har varit att ta genomtänkta beslut och våga ifrågasätta. Annars är det så lätt att bara slinka med i fållan bland de andra fåren, göra som alla andra och må som alla andra.

Vi förtjänar alla att må prima!
Det är lite det livet går ut på...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar