måndag 15 november 2010

Läkare i tidningen

I lokaltidningen såg jag några läkare utgjuta sig om den alternativa medicinens intåg på friskvårdsmarknaden. Läkarna tyckte att ungdomarna idag behöver lära sig fundera logiskt och kräva fakta. (Med undertexten att de då inte skulle bli "vilseförda" av konstiga tekniker och teorier.)

Det håller jag helt med om! Det är väl utmärkt om vi kan bli lite mer analytiska. Men det måste ske på fler plan än det fysiska!

En mänsklig varelse behöver vårda sin hälsa på minst fyra plan: Fysiskt, psykiskt, emotionellt och andligt. Det fysiska planet innebär allt som har med vår kropp att göra. Psykiskt är det mentala, dvs det som har med tankar och beteenden att göra. Så långt är det väl inga nyheter. Det emotionella planet handlar förstås om våra känslor, något som västerländsk sjukvård aldrig talar om. Andlig hälsa behöver inte innebära en tro, men en livsåskådning eller uppfattning om de stora tingen: Allt mellan liv och död.

Vår västerländska sjukvård möter oss på det första, det fysiska. Det är allt som finns. Om det finns en uppfattning om det andra, dvs det psykiska, är det snarare att man ska medicinera via den fysiska kroppen och sluta inbilla sig saker.

Emotionell och andlig hälsa är däremot helt bortglömda.
Ändå vet vi t ex att folk som funderar över livets mening utan att bli tillfredsställda riskerar att hamna i depression. Vi vet att människor som inte hanterar ilska och rädsla på ett sunt sätt får fysiska symptom som ont i kroppen och magkatarr.

Om nu de här läkarna tycker att det är viktigt att vara analytisk och granska fakta, tycker jag att de själva ska lyfta nästippen en decimeter över journalerna och se på verkligheten. Att bara behandla människors fysiska kroppar är dumt. Visserligen får man förr eller senare fysiska symptom när man inte tar de andra symptomen på allvar, men då har det ju gått för långt redan.

Så jag efterfrågar mer analys och studier av empirin.
Varför mår folk som mediterar så mycket bättre än andra? Är det för att de sitter och tar det lugnt och låter den fysiska kroppen vila? Nej.
Är yoga bara bra för kroppen? Nej.
Handlar det bara om att medicinera bort depressioner? Nej.
Vi måste möta problemen på rätt nivå, bli hela även emotionellt och andligt.

Allt handlar inte om kropp och tanke.

Jag såg Fredrik lindström på TV härom dagen. Han sa det så bra. En sammanfattning:
"Vi tror att vi är förnuftiga, men det är nog den största lögnen. Vi är egentligen mest emotionella. Vi är aningen mer förnuftiga än andra djur, som taxar och kameler, men det handlar mer om att de är så otroligt oförnuftiga."

Fantastiskt bra. Precis så är det!
Fast jag tror att vi är ganska lika delar kropp, tanke, känslor och själ. Att vi upplevs som emotionella varelser kanske beror på att vi helt glömmer bort den biten, att den är undertryckt och ihopklämd. Och den andliga biten får man knappt prata om alls i sekulariserade Sverige.

Det är dags för ett nytt tänk.
Ett som börjar med att vi analyserar verkligheten och människors upplevelser.
Inte bara utgår ifrån det vi kan mäta och väga, för då hamnar vi direkt på det fysiska planet.

Vakna upp och se den mänskliga varelsen som flerdimensionell!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar