onsdag 4 augusti 2010

Att adoptera en husvakt

Jag har just varit med om en näst intill utomjordisk upplevelse.

Vi kom hem efter en treveckors semester. I vanliga fall möts man då av igenvuxen gräsmatta, katastrofhögar med post i och kring brevlådan, förvildade eller försvunna katter och en unken inomhusdoft som beror delvis på döda krukväxter.

Inte i år...

Jag kom tidigt på den ljusa idén att fråga min moster och morbror om de ville husvakta. De gör det åt sina barn, och så bor de i mammas stuga på Gotland flera veckor - allt för att få variation. De nappade!

Rapporterna under semestern var knappa. Något sms, något samtal - men ingenting hade kunnat förbereda mig på hemkomsten.

När vi svänger in på gården noterar jag gräsmattan. Grön, välklippt, alldeles perfekt. Blommor i rabatten - inte ogräs. Verandan fint städad, med mina små utomhusväxter kultiverade till otroliga skapelser. Och inne: Välstädat, glänsande rent, underbar doft. I kompostlådan låg en nyponros och spred väldoft. (Nej, jag skojar INTE!) Toaletterna gick att spegla sig i och nyplockade blommor stod på bordet.

Katterna kom gående lite lugnt från vilan på övervåningen. Välmående, blanka i pälsen, nöjda. De tittade på oss som "åh - kommer ni nu?", hälsade och gick och la sig igen.

Nästa överraskning var handtagen. Vi bor i ett gammalt hus. Vissa handtag har aldrig fungerat. De gör de nu. Ytterdörren glider igen med ett litet "puh" i stället för en våldsam, gnisslande dragkamp. Altandörren är mjuk i stängningen, det går att låsa tvättstugedörren utifrån och balkongen har fått både ett nytt handtag (i stället för en stålpinne) och går att låsa! Helt fantastiskt.

Rabatter rensade, sandlådan renstädad och ordnad, grillen rengjord...

Vi bara stirrade.

En dag senare var allt nästan som vanligt igen: Kaos. Tvätthögar från semestern i hela köket och tvättstugan, saft och syltkokning på alla köksbänkar, barnleksaker och sprättad post över allt.

Men jag minns mitt hem som det såg ut när vi kom hem...

Kan man adoptera en husvakt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar