tisdag 22 februari 2011

Tänk med hjärtat!

Varför är det så bra att vara förnuftig?
Jag begriper inte det.
I alla sammanhang ska man använda hjärnan, vara smart, tänka logiskt och välja förnuftigt. Det är absolut förbjudet att säga att man kände för det, att min intuition styrde mig eller att man fick en insikt. Då är man flummig och faktiskt lite korkad.

Varför?

Jag har aldrig varit med om att det är roligt med förnuft. Inte är det vackert heller. Ibland kanske det är bra, att man utvärderar en situation och inte rusar åstad, men att alltid sätta förnuftet först? Nä.

Jag tycker om att låta hjärtat styra. Det känns rätt, tänker jag. Vissa saker säger bara "ping" inuti och så behövs det inte en massa argument och bevis. Man bara vet. Så går det till när vi blir kära. Det kan vara så när vi kliver in i det huset vi ska bo stora delar av livet i. Till och med när vi väljer husdjur, pingar det.

Men saken är den att hjärtat kan välja många fler saker. Helt pragmatiska saker som äpple eller päron, den affären eller den andra, fysiska vägval och andliga dito. Hjärtat tar väldigt bra beslut.

Den pågående förnuftskulten får backa.
Hjärtats väg är bättre än huvudets.

I österländsk filosofi talar man om sju chakran. De lägre – rotchakrat, navelchakrat, solar plexus-chakrat – styr de grundläggande behoven: Trygghet, hunger/törst, sex, självrespekt m m. De högre – halschakrat, tredje ögat-chakrat, kronchakrat – styr högre behov: Kommunikation, insikt, intuition, tanke, andlighet.

Hjärtchakrat är bron däremellan. I hjärtat möts de låga behoven med de höga. Hjärtat tar alltså in både tankar, andlighet och basbehov! Med tanke på det borde hjärtat vara bäst utrustat för att ta beslut som gagnar hela individen. Det är ju jättekonstigt att en perifer kroppsdel som huvudet ska ha ensamrätt på att bestämma vad som är bra eller dåligt...

Å andra sidan lever vi ju lite så på olika sätt i dagens samhälle. Vi ska ha sex så fort vi känner för det, utan tanke på följder eller andra runt omkring oss. Vi ska kunna kommunicera med hela världen utan att behöva tänka på vad vi säger. Vi tror vi kan få självinsikt och självrespekt genom att titta på relationsprogram på TV. Det är lite dåligt med kopplingen inuti, kan jag tänka.

Det är nog en god idé att använda sambandscentralen: Hjärtat.
Man pratar ju alltid om hur viktigt det är att ha olika aspekter inför beslut. Vad man menar då är förstås olika förnuftsbaserade aspekter, men vi kanske kan vidga vyerna lite?

Hjärtat tänker nog faktiskt bättre än hjärnan många gånger. Att både ta hänsyn till låga och höga behov ger balans.

Annars blir vi topptunga. Huvudet styr och kroppen blir en sorts maskin som ska ta sig dit och göra det som hjärnan bestämmer. Förslavad. Inte konstigt att den protesterar då, med smärta och orörlighet!

Att tänka med hjärtat ger harmoni i både kroppen och livet. Med ett leende dansar vi sedan mot solnedgången, trallandes en liten dänga (på göteborska):

Låt hjärtat va' med,
allt du gör beror på det.
Är du fattig eller rik som ett troll
i dur eller moll, glöm inte det:
Låt ditt hjärta va' med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar