fredag 20 augusti 2010

Galna matlagningsmänniskor

Överallt finns de: De galna kockarna.

Det började faktiskt med Jamie Oliver, den nakne kocken. Även när han slutade vara naken, var han ju inte lik någon kock som vi hade sett tidigare.

Han höftade, läspade, slabbade, skämtade - var inte riktigt så "helig" som kockar var i vanliga fall. Lite skön distans till yrket, helt enkelt.

Vem var näst? Nigella? Som stoppade stora pekfingrar i skålarna och slurpade av smeten från fingret? Eller den skrikande Gordon?

I Sverige har vi vår egen variant av kockar med avvikande beteende: Per Morberg. Han är ännu mer än någon annan. Han drullar, han har snusktrasa, han är svettig, han smakar på allt...

Jag älskar dem alla.

De lagar mat med passion!

Det finns de som tycker att dessa kockar är äckliga. Skärp er, säger jag. Mat är ingenting sterilt. Har ni aldrig tittat på juice i mikroskop? (Rekommenderas varmt...)

Mat är bränsle, men också kärlek, gemenskap, passion, resor och upplevelser. Det är väl härligt att dessa duktiga kockar brinner för sitt yrke?

Och jag säger bara det: Bjuder Jamie Oliver in mig till middag, släpper jag allt och kastar mig på ett flyg. Allt han gör ser fantastiskt ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar