torsdag 21 oktober 2010

Facebooks olika typer

I Sverige har vi 4 miljoner Facebook-användare. 4 MILJONER! Det måste göra oss till det mest Facebookande landet i världen.

Det innebär att nästan hälften har ett konto. Tänk efter vad det betyder! Gammelmormor har inte, moster har inte, syrran vägrar - jag har.
Mamma har inte, morbror har inte, kompisen orkar inte - maken har.
Tänk på alla gamla, tänk på alla barn. Det innebär väl att nästan ALLA mellan 15 och 60 har?

Jag har efter mitt halvår som aktiv Facebookare identifierat några olika typer av användare. Eftersom jag älskar analys och typindelning, har jag gjort en följande kategorier:

Narcissisen
Postar och berättar, läser inte andras men tror att alla läser deras. Kommenterar aldrig - eller ytterst sällan - andras, svarar knappt på direkta meddelanden och ser Facebook som "ett bra sätt för alla andra att få veta vad som rör sig i mitt liv".
Gudrun Schyman sa t ex i en TV-intervju för någon dag sedan att hon inte läser vad andra skriver, utan "använder Facebook som ett medel att kommunicera UT". Och hur tänkte den socialistiska damen att det skulle fungera? Om alla bara postar och ingen läser? Hur var det med solidariteten där då?

Blygisen
Läser alla andras, men vågar inte posta själv: "Inte ska väl jag... Mitt liv är inte så spännande." Smyger runt på Facebook och tycker att alla andra har så mycket för sig, är så aktiva och skriver så roligt. Klickar ibland på statusrutan, men blir sittande, kommer inte på något att skriva. Suckar och övergår till att kolla på Youtube där andra gör roliga saker.

Kompisen
Umgås verkligen på Facebook! Kommenterar alla kompisars status, ofta med käcka hjärtan och smileys, lösryckta ord och interna hänvisningar. ":) precis som i fredags - aaaargh!". Har omkring 200 olika likes, däribland: "Vad söt du är, nej det är du, nej det är du, KÄFTEN ni är fula bägge två". Skriver sällan något som är intressant utanför den allra innersta kretsen.

Marknadföraren
Använder Facebook som en anslagstavla och ett nätverk. Postar endast saker som får dem själva att framstå i extra god dager. Profilbilden är så snygg att vännerna knappt känner igen sin kompis. Promotar olika verksamheter, lägger upp bilder på saker till försäljning. Är en sådan som många klickar bort i visningsfältet.

Beroendepersonligheten
Har verkligen fastnat. Facebookar som en drog, kan inte vara utan. Lever sitt liv på webben, fikar framför datorn med sina virtuella vänner en knapptryckning bort. Hakar på alla typer av spel, tester, "Spåkulan säger" och horoskop. En dag utan Facebook är otänkbar. När kärleken bjuder på en resa till Thailand, är första frågan: "Har de trådlöst nätverk på hotellet?"

Känner du igen dig? Eller någon annan, kanske? :)
Som vanligt när man gör typer, stämmer väl flera in på oss riktiga personer.
Jag vet i alla fall var jag hittar mig själv... :D

4 kommentarer:

  1. Vilken mest Karin? Det är i alla fall inte blygisen, vilket skulle vara opraktiskt som bloggare :-)
    Jättekul läsning och jag försöker hitta mig.. Nope! "Den sporadiska småtrista" kanske. En som skulle vilja hinna både läsa och skriva mer, som har fullt upp med livet som inte hanteras via en dator (och som faktiskt gillar det påtagliga)) som älskar att träffa kompisar i synnerhet och människor i allmänhet ansikte mot ansikte, prata i telefon och skicka mail men som inte för den skull är teknikfientlig. Och som gillar att meddela personliga saker och kommentera ibland - typ varannan vecka och inte känner behov av att rapportera varje steg för att det som sagt inte intresserar så många.
    Sol från höstliga Sumpan! Kram Camilla

    SvaraRadera
  2. Ja - det är en till typ!

    Slötittaren
    Har inte riktigt förstått tjusningen med Facebook. Klickar lite hit och dit, suckar, bläddrar, tänker "finns det ingen som vill FIKA"?

    :)

    Den andra delen av dig är ju definitivt Kompisen. Social och intresserad.

    Fast jag tror att du har lite fel om intresset för ditt vardagsliv. Det är nog större än du tror... :D

    SvaraRadera
  3. hej, var fjärde svensk blir väl inte 4 miljoner? men det var en parantes. Jag är ingen av de typer du beskriver. Jag är "kompisen" men absolut inte som du beskriver. Är sällan inne på arbetstid. Men uppdaterar och kommenterar dock utan smileys och utan det där "interna"

    SvaraRadera
  4. Så väldigt sant! Jag hade nog lite otur när jag tänkte. Nu är det ändrat! Det är 45 % av befolkningen, ganska exakt.

    Jag tror att jag är de tre sista. Fast inte så utstuderat - hoppas jag...

    SvaraRadera