söndag 29 augusti 2010

Att röra sig rätt!

Jag föreläser om hur en frisk kropp ska röra sig.

Det låter inte så spännande.
Framför allt låter det som de flesta redan kan det.
Så är det tyvärr inte...

Vi lär oss vårt rörelseschema från våra närmaste. Oftast lär sig pojkar av pappa och flickor av mamma. Vi härmar för att lära, vilket innebär att vi härmar även skador och rörelseinskränkningar.

Det är en av förklaringarna till att folk har ont. Vi får alltså ont på samma ställen som den vi har härmat, eftersom vi rör oss på samma sätt. Det sitter inte i generna, det sitter i användandet av kroppen.

En annan förklaring hittar vi i alla de myter som finns kring barn och deras gångutveckling. Det är oerhört viktigt att barn kryper innan de går. Föräldrar som sliter upp sina barn till stående när de är 8 månader och låter dem gå framåt med hjälp, gör verkligen barnen en björntjänst! Bäckenpendling och massor av andra fina funktioner kommer aldrig att starta rätt om ungen inte får krypa. Somliga säger att kejsarsnitt också påverkar gång och motorik negativt, men det vet jag inte så mycket om.

En bov i sammanhanget är skoproducenterna. Såhär är det: Fötter mår bäst barfota. Alla skor ska härma barfotagång, dvs vara så lite i vägen som möjligt. De ska gå att böja lätt (vid frånskjutet, dvs vid övre tramdynan) och vrida i sidled (eftersom foten vrids i en liten rotation i varje steg). Skor ska ge plats åt tårna, för en frisk fot sprider ut sina tår som en solfjäder. Om vi går på hårda, onaturliga underlag som betong eller asfalt, kan vi behöva sulor som dämpar. Då kompenserar vi inte för våra fötter - vi kompenserar för underlaget! Fötterna är perfekta i sin konstruktion.

Fler bovar hittar vi i folksjäl (svenskarna står på hälarna, för att inte verka påflugna), halt väglag vintertid (man kan inte skjuta ifrån på isgata), lagom-är-bäst (inte gå för fort, inte ta för stor plats) och piggnormen (man ska se pigg ut).

Det är roligt att se hur folk på mina föreläsningar plötsligt ställs inför sina egna måsten. Som de skrattar när jag visar löneförhandling med "pigg" hållning och sedan med riktig hållning. Tusen kronor mer, det är vad det ger i plånboken att veta hur man rör sig... :)

Givetvis finns det mer att vinna att kunna gå, stå och sitta rätt. För att inte tala om hur viktigt det är för alla som idrottar att förstå varifrån rörelserna kommer, var de startar och hur de genomförs energisnålt och korrekt.

Jag kan tala om varför fotbollsspelare har ont i knäna, om någon vill veta. Och hur dansare ska få högre battement. Och hur kontorsarbetare ska ställa datorskärmen, hur vi ska få bättre syn, högre förbränning och mindre slitage på hela kroppen.

Vill du veta?
Ring mig - jag kommer.
Ska bara hoppa in i en telefonkiosk först och svida om...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar