torsdag 3 juni 2010

Studenten - har det spårat ur lite?



Det är vanligt att föräldrar lägger omkring 10.000 kr på sitt barns student.

Är det rimligt?

NEJ!
Det är helt galet!

Ungdomarna köper klänningar och kostymer (som de bara kommer att kunna ha denna enda gång). De gör håret för tusentals kronor, köper skor, fixar naglarna, går till sminkös (!) och köper blommor. Sedan är det studentfestbiljett, det ska åkas fin bil dit, man ska ha pengar till dricka, det ska hyras fint åk till cortegen, köpas blommor, göras mat/köpas catering...

För vad?
Vad är den stora begivenheten?

Att studenterna är glada över att ha tagit sig igenom gymnasiet förstår jag. Men varför behövs alla dessa grejer? Det är ju inte direkt en doktorsgrad de har lyckats med...

Vad är grejen? De har gått ut gymnasiet - som alla går ut - och de är 19 år gamla. Har de själva 10.000 kr att lägga på denna fest? Oftast inte. Vore det rimligt att mätta mun efter matsäck? Ja!

Traditionen med student kommer ju ifrån den tiden då man antingen lyckades svara rätt på tillräckligt många frågor och fick gå ut på framsidan med studentmössa, eller misslyckades och gick ut bakvägen med mössan i hand. Då var det väl något att fira. Men nu?

Jag tycker att det är lite fånigt. Det har haussats upp till en löjlig nivå, där ungdomarna försöker verka ungvuxna.

Det är de inte. De är vackra, unga tonåringar med livet framför sig. När de själva tjänar pengar, kan de gärna ha fina fester. Men att låta sina föräldrar betala tusentals kronor för en rolig - men hyfsat oviktig - sak är totalt orimligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar