torsdag 10 juni 2010

Allmosor till var sjätte amerikan?


Såg på American Idol att var sjätte amerikan inte vet varifrån nästa mål mat ska komma.

Beror det på att de inte har tänkt på det?
Eller beror det på riktigt på att de inte har pengar till mat?
I så fall är det ju helt absurt. Var sjätte amerikan? Det är ju som en i varannat hushåll!

Hur kan det vara så, tänker jag. I Amerikatt?

Men så visar de en trevlig familj som får stödmat från den här hjälporganisationen. Han jobbar som lärare och hon är hemma med barnen. De bor i ett fint hem, med mycket fina föremål.

Då tänker jag att de kanske har förköpt sig. Ett lite för dyrt hus på avbetalning, andra prylar köpta med lånade pengar.

Och i Sverige hade det inte gått alls. Det går inte att bo i hus på en inkomst, helt enkelt. Om någon ensamstående förälder hade köpt fint hus i ett villaområde och försökt få gratismat från socialen eller någon hjälporganisation, så hade han eller hon blivit utskrattad.

Så jag slutar genast att tycka synd om dem. Jämfört med dem är det många i Sverige som har det betydligt sämre. Det handlar faktiskt om att rätta mun efter matsäck lite också.

Sedan tycker jag att det borde gå att leva på en inkomst. Något har gått fel i världen när man måste jobba hela tiden för att betala för ett hem med en massa saker som man aldrig har möjlighet att använda...

2 kommentarer:

  1. Saken är att man ju inte behöver ha en massa saker som ändå aldrig använder. Det är där det felar, att folk tror att de behöver så himla mycket grejer. Två vuxna kan leva på den enas inkomst - om de rättar mun efter matsäcken - men varje vuxen person är faktiskt ansvarig för sej själv. Det fanns en tid när den ena vuxna i en parrelation var försörjningsskyldig mot den andra. I gengäld var den andra mer eller mindre livegen. Låt oss aldrig återvända dit.

    SvaraRadera
  2. Så sant, så sant!

    Fast jag tror faktiskt inte att det går att leva på en inkomst om man har barn. Var tredje ensamstående får socialbidrag och lever på existensminimum...

    Jag håller fullständigt med dig om att båda bör arbeta utanför hemmet. Men heltidsarbete borde man slippa tills barnen är större! Tyvärr är de väldigt dyra när de växer upp... Idag måste de ju ha en massa saker som vi aldrig behövde: Bilbarnstolar, cykelhjälmar, nya gummistövlar var 10:e vecka (är så dålig kvalitet numera)... Någon sa att man lägger ca 1 miljon på sitt barn tills de flyttar ut. I SNITT! Kändes helt absurt då hon sa det, men nu tror jag lätt på det.
    Fast om man väljer bort barn går det utmärkt att leva på en lön! :)

    SvaraRadera