fredag 18 juni 2010

Kungabröllop - cuanto costa los bananas?


Jag är för kungahuset.
Kort sammanfattning: Det är kul och vi har råd.

Däremot undrar jag lite stilla varför vi, skattebetalarna, ska betala för bröllopet.
Vi betalar ju faktiskt redan deras apanage, slott och uppehälle.

Alla andra som gifter sig får spara pengar till sitt bröllop.
Det är en jättestor utgift, som i många fall sätter spår i ekonomin i flera år.
Man försöker rätta mun efter matsäck, men det springer lätt iväg ändå.

Det tycker jag att kungafamiljen kunde göra!
De har väl en hyfsad inkomst redan. Och Daniel har väl ett jobb? Kungen får väl chippa in med ett bidrag också. Sälja några presenter från någon representation på Blocket.

Staten borde stå för lite extra hurra för att folket ska kunna delta. Den delen som handlar om att medborgarna ska kunna ta del av tjohejet är statens utgifter. Sedan får TV- och radiokanalerna fixa uppträdanden/shower som firar. Att kommunerna skickar presenter kan väl också vara ok. Givetvis måste staten ta hand om säkerhetsaspekten, dvs stå för hela säkerhetspådraget.

Men själva bröllopet borde de faktiskt själva bekosta, tycker jag. De har ett stort hus som gästerna kan övernatta i. En och annan kock skulle säkert ställa upp gratis för publiciteten också...

Men jag är inte så insatt - kanske får de betala?
Avbetalning som dras från apanaget i 20 år framöver...

Det är ju ändå så att de har det hyfsat förspänt.

Behöver de leta bostad? Bo i en liten tvåa i en förort under tiden de springer på husvisningar och deltar i budgivningar? Nej. Ett fint, stort slott med alla bekvämligheter står färdigt för inflyttning.
Behöver de leta jobb? Hoppa på saker som betalar dåligt och har usla villkor, bara för att få något att skriva i CV:n? Nej. Viktoria har sitt på det torra, och Daniel lär väl få några fördelar av att bli prins, även om han väljer att fortsätta företagandet.
Behöver de stå i vårdkö eller planera barnfödslar efter försäkringskassans regler eller rensa ogräs eller städa eller sortera strumpor klockan 23? Nej, sannolikt inte.

Det är helt enkelt rätt glassigt att vara kunglig.
Så då kanske jag tycker att vi, som gör allt det där jobbiga - och lite till - i alla fall slipper betala för ett kalas som vi inte är bjudna till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar