fredag 25 juni 2010

Midsommarstress


Körde några mil inför midsommarhelgen i husbil. Med en tungt lastad vagn och världens minsta fiat-motor, finns det ingen anledning att stressa. Fram kommer man, men det går fortare i nerförsbackarna och långsamt uppför.

När man sitter högre ser man bättre och det blir en hel del att fundera över.

Som den där Golfen med en medelålders kvinna som trängde sig förbi mig i en livsfarlig omkörning (höll på att frontalkrocka). Jag körde 70 på 70-väg och det var tydligen oerhört provocerande. Så fort hon hade slängt sin in framför mig, upptäckte hon fartkameran 20 meter framför bilen och tvärnitade. Ja tjena... Är det smart, när man jagas av en elefant till husbil? Rekommenderas endast om man vill ha 3 ton bil i röven.

Eller den där ganska nya BMW:n, som försökte köra om i trafikkön förbi en olycka. Alla kör vänsterfil, eftersom vi har observerat att högerfilen är avstängd. Inte han... Eller så såg han möjligheten att komma om lite folk. Han körde ända fram till avspärrningen, blinkade och körde in i kön igen.
Det roliga var att han satt där fram och såg helt cool ut. En kille i 40-årsåldern, inget hår och glassig uppsyn. Bakom honom rådde totalkaos. Så mycket prylar inpackade att barnen var upptryckta mot rutorna med sneda näsor och mamman knappt syntes under ett hav av kassar.
Längst bak i bakrutan låg en rosa pelargon. Den var inslängd sist, lite på sned och såg rätt illa medfaren ut redan. Jag såg dialogen på garageuppfarten framför mig.
Hon: - Det blir inte midsommar utan en rosa pelargon!
Han: - JA MEN VISST, jag slänger in den också!

Eller alla de som körde 120 på den smala 70-vägen utan vägren. Hade de så bråttom till midsommarfirandet? Hoppas att de sex ambulanserna med sirener som jag såg under resans gång inte var på väg till någon av dem...

Eller de som kaosade på en bensinmack längs vägen. Bilar vid automaterna, bilar bakom som tutade på bilarna framför (trots att ägarna till dessa snällt stod i kö inne i butiken), bilar på tvären så man inte kunde köra förbi, bilar parkerade tvärs över handikapp-rutorna, folk som sprang kors och tvärs med glassar, tvättspannar och plånböcker. Det kändes som att plötsligt vara i bilarnas Marrakech.

Sammanfattat: Midsommar är något absolut heligt. Då har vi traditioner, vi har måsten, vi har drömmar. Och är det en rosa pelargon som gör susen, så måste den med.
Ungefär som sillen och gräslöken.
Och om det krävs en extra runda på Maxi strax innan stängningsdags dagen innan midsommar, så är det så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar