söndag 13 juni 2010

Sommartid vaknar vikingen i mig

Sommartid besväras jag av väggar. Jag vill ut, jag vill andas! Känna vinden mot min kind, dofterna som fyller varje andetag, kisa mot solen och lyssna på naturen.

Men det finns så mycket som måste göras inne. Man ska laga mat, duka, plocka i och ur diskmaskiner, tvätta, städa, stryka, skriva, safta... Allt som är inne känns som ett hinder, något jag måste ta mig över innan jag kan göra det jag verkligen vill göra: Gå ut.

För att inte längtan ska bli outhärdlig, öppnar jag dörrar och fönster. Så många hål som möjligt i fasaden för att få utomhuset att komma in. Helst skulle jag vilja att alla väggarna gick att vika ner, så att man bara hade tak och golv kvar!

Sommartid skulle jag vilja bli viking. Bo i en liten stuga i naturen, ha naturen och storstugan som samlingsplats. Baka bröd och laga mat ute, färga garner ute, tvätta ute, så och skörda ute.

Förra året besökte vi en vikingaby på Gotland. Det var tänkt som en rolig stund för barnen. Visst, de trivdes också - men det var mig som familjen fick dra ut därifrån. Det var ju fantastiskt!
Jag bakade bröd och stekte på häll (som jag själv värmde och höll liv i), jag lagade mat, jag pärlade halsband av handblåsta glaspärlor. Jag insöp atmosfären och kände livet i mig. Det var med mycket tungt hjärta jag åkte vidare.

För plötsligt kände jag hur rätt det var. Det enkla, lilla boendet, de gemensamma ytorna för mat och bak, det stillsamma livet utan stora åthävor och gudarna som grannar.

Efter en timme där behövde jag varken TV, dator eller tidningar, så mycket kan jag säga. Jag var helt nöjd med hantverk, umgänge och natur.

Tyvärr tror jag inte mycket på en ny grön våg, där folk flyttar ut i småstugor och lever vikingaliv. Det är en romantisering av en svunnen tid. Inte sjutton skulle jag vilja sitta där när höstvindarna blåser, vintern kommer och maten tryter! Att hacka hål i isen för att tvätta känns inte så hett...

Så jag nöjer mig med att bo på landet, med lugn och ro och naturen som granne. Vintertid kurar jag i TV-soffan som alla andra och är väldigt nöjd med centralvärme och trevnadsbrasa. Och sedan låter jag sommarvindarna blåsa upp alla mina fönster och dörrar, så att jag kan njuta av utomhusfröjderna.

Men jag åker nog tillbaka till vikingabyn i år igen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar