måndag 3 maj 2010

Socialdemokratin - en dinosaurie?


I princip är det en bra tanke: Låt oss gå samman och lösa de saker som är svåra att klara för den enskilde individen.

I praktiken fungerade det bra ett tag, så länge som människor i Sverige fortfarande levde i herrans tukt och förmaning. De generationer som kom ur en kristen uppfostran, som hade bondesamhället i färskt minne, som visste vad arvssynd var, de klarade av att driva det socialdemokratiska samhället. Man visste att med rättigheter följde också skyldigheter, att man måste offra för att få.

Idag, däremot, är det omöjligt.
Varför?

Jo, därför att den ständiga betoningen på gruppen, det gemensamma och communis har skapat en motreaktion: Individen har förlorat sitt perspektiv. Det är inte längre VI som skapar samhället - det är DOM. Den enskilde upplever att regler, förordningar och byråkrati är styrande, i stället för demokrati och gemensamma beslut.

Individen börjar då tänka på sig och sitt. Hur ska jag göra för att få så stor del av kakan som möjligt? Rättigheterna har alla koll på - men skyldigheterna? Äh...
Det är inte konstigt eller ondskefullt, det är naturligt. Det är djungelns lag som råder, ända tills vi lever i överflöd.

För några generationer sedan, hade man ett annat tänk och en annan uppfostran. Då hedrade man sin fader och sin moder, behandlade andra som man själv vill bli behandlad och skämdes om man satte sig själv först. Då blomstrade det socialdemokratiska samhället och alla ideella föreningar. Nu när dessa yttre tryck till stor del försvunnit, kryper helt andra egenskaper fram.

Idag betonar vi individen i alla sammanhang. Det är viktigt med skolelevernas individuella utveckling, vi har individuella lönesamtal, vi har individanpassade lösningar på allting. Vi lär oss från barnsben att se oss själva som unika, och därmed betonas individen. Mantrat är självutveckling - inte grupputveckling. Vi pratar teambuilding - att gruppen är något som behöver konstrueras, inget naturligt.

I den verkligheten fungerar inte det socialdemokratiska samhället. Det blir ett samhälle bara uppbyggt av rättigheter, utan skyldigheter. Alla ska bara ha och ha, för sitt individuella behov, men väldigt få är intresserade av att ge. Det märks också av att det är svårt att rekrytera folk till ideella föreningar och politiska förtroendeuppdrag.

När alla vill ha och vill utnyttja samhället/DOM/rättigheterna, måste det upprättas en massa hårda regelverk för att styra upp utnyttjandet. Då uppkommer dumma regler som individerna retar sig på och som gör att man tar ytterligare avstånd ifrån "samhället". Individen känner sig marginaliserad i stället för delaktig.

Det här är inte en politisk diskussion. Det är bara en analys av en samhällsutveckling som - märkligt nog - det socialdemokratiska styret har drivit igenom.

Det här är i alla fall det samhälle vi har idag. Det behöver en politisk ordning som riktar sig mer till individen och lägger tillbaka mer ansvar på denne.
Socialdemokratin är - likt en T-Rex - inte utrustad för att överleva i nutiden.

4 kommentarer:

  1. Självklart. Man kan inte lösa 2000-talsproblem med 1800-talsideologier. Det är därför det är så tråkigt att den enda samtida ideologin nu har sålt ut sej till - just det, socialdemokratin.

    SvaraRadera
  2. Du har så rätt!!!Det är så vansinnigt frustrerande med det stundande valet och tanken på att de röd-gröna ska få regera igen med sin klumpiga politik som inte leder nå´n vart, problemet är bara att det faktiskt inte finns något alternativ som är bra! Men hade jag fått rösta hade jag röstat blått ändå fastän de inte är ett riktigt bra alternativ heller. Hur man än vänder sej har man sin stora röv där bak!!!

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att det tristaste är att ingen inom S erkänner problematiken - och gör någonting åt det! Just nu är det bara ett tillhåll för nollor som vill ha mer för egen del...

    SvaraRadera
  4. Jag skrev följande som jag fortfarande inte kan få in:
    Socialdemokratin har överlevt sig själv. För 100 år sedan behövdes både
    fackföreningar och socialdemokrati för att vara motpart till "pamparna".
    Idag har vi ett modernt samhälle där människor tänker själva. Sossarna vill
    att alla människor skall vara lika, ingen får vara bättre än den andre. I
    deras samhälle skall ingen behöva tänka, där har vi bara rättigheter och
    olika system vi kan utnyttja. Vid vår födelse är vi lika, sedan utvecklas vi
    olika på grund av olika uppväxtsammanhang. Idag ställs det stora krav på oss
    redan som barn vilket ibland gör oss till egoindivider. Som föräldrar har vi
    ett stort ansvar så att våra barn får en bra start och utvecklas till starka
    individer utan att bli ego. Vi måste också lära dem att vara generösa och se
    helheten i vårt samhälle.
    Vi måste i ett samhälle ha både rättigheter och skyldigheter. Enligt min
    uppfattning måste det också löna sig att arbeta. De som sedan har förmågan
    och viljan att driva företag skall ha möjlighet att tjäna pengar utan att
    bli beskyllda för att vara "utsugare". Sverige är beroende av alla
    producerande företag som sedan genererar jobb till tjänsteföretagen.
    Göran - via Karins mail...

    SvaraRadera