tisdag 4 maj 2010

Dem i stället för de

Det finns en ungdomssjuka i språket: Att använda dem överallt.

Dem som har kurvor är dem snyggaste tjejerna.

GAAAAH!
Vad hände?
Barnen tror att allt som i talspråk sägs som DOM ska skrivas DEM, eller?

Det värsta är att det skrivs även i tidningar! På något sätt kan jag acceptera att folk skriver lite illa på sina bloggar och på Facebook. Men när det sätts på pränt på riktigt, i ett magasin, då känns det illa. I en Växjö-tidning utan namn skriver till och med redaktören konsekvent fel...

Det som händer i min hjärna är att jag direkt förpassar dessa skribenter till facket för de inte så intelligenta. De som inte kan hantera sitt språk, kan nog inte tänka heller, går mitt resonemang enligt regeln: Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta (Tegnér).

När jag var liten hade de flesta hiskeliga problem med "än du". Väldigt många sa "än dig". Min far, språkpolisen, förklarade tidigt för oss barn att man måste tänka det utelämnade verbet. "Än du är". Jag är längre än du (är). Det är en enkel och logisk regel!

Någon måste komma på en fin regel för de här ungdomarna, annars riskerar de att bli behandlade som mindre vetande av oss språkpoliser och andra nogräknade människor.

4 kommentarer:

  1. Vi fick lära oss i skolan att vi skulle skriva dem. Skrev vi dom fick vi fel. Jag hade stora problem med det och fick sitta och sudda ut mina dom.

    När det gäller än du, än dig så tror jag nog att jag säger det sista. Kan man säga att det beror på dialekt...:) Annars så kan jag ju få känna mig lite ungdomlig haha.

    Jessica

    SvaraRadera
  2. Hmmm. Och jag som (sent i livet) fick lära mig att de+som ska skrivas dem. För oss som (eller dem som?) aldrig läste tyska (och inte lärde sig skillnad på dativ och ackusativ eller vad det nu är) trasslar det där fortfarande till sig.

    SvaraRadera
  3. DOM är alltid fel.
    DEM är rätt ibland.
    Jag kan inte de grammatiska begreppen, hör bara när det är rätt...

    I exemplet ovan ska det dock bara vara de:
    De som har kurvor är de snyggaste brudarna.
    MEN: Skicka saltet till dem. (Inte "skicka saltet till de.")

    Det kanske är lättare om man jämför med hon/henne.
    Ex. Hon som har kurvor är den snyggaste bruden.
    (Inte HENNE som har kurvor är den snyggaste bruden.)
    MEN: Skicka saltet till henne. (Inte till hon.)

    Om det är en person: Hon/han, om det är två eller flera: De.
    Om du vill säga henne/honom, ska det i flertal bli dem.

    Kan det bli en regel?

    SvaraRadera
  4. Jag är ingen språkpolis och därför stör det mig inte så mycket om man använder dom, dem eller de. Kan ju inte själv de där reglerna. Däremot stör det mig när man använder han/hon istället för honom/henne eller tvärtom på fel sätt. För att inte tala om de som säger "inte jag hellre" när de menar "inte jag heller" Svenska är ett krabbigt språk ;)

    Jessica

    SvaraRadera