onsdag 12 maj 2010

Inga svarta tält till mig!

Jag är stor.
Det är egentligen inget problem för mig. Jag kan göra nästan vad jag vill: Dansa, hoppa, jogga, leka, klättra i träd, simma... Det jag inte klarar av är att krypa igenom små hål, men det är väldigt sällan jag behöver kunna det.

Enda gången jag lider av min storlek är när jag ska handla kläder.

Trots att alla större kedjor har infört större storlekar, hittar jag nästan aldrig något jag vill ha.

De som designar kläder åt oss stora kvinnor måtte tro att vi alla skäms. Idén med alla kläder verkar vara att:
1 Täcka så mycket som möjligt av kroppen.
2 Gömma oss bakom tant-stämpeln.
3 Inte sticka ut.

Oformliga kläder i svart, jeans utan passform, tunikor med märkliga glitter-applikationer... Vem vill ha det på sig? Inte jag i alla fall.

Jag råkar tycka att kroppar FÅR se olika ut. Och bara för att jag har en tjock mage, betyder inte det att jag vill gömma mig under stora sjok av tyg. Jag kanske undviker midjebälte och tunt tight tyg precis i de regionerna, men jag tycker om att visa décolletage (dvs urringning). När jag nu äntligen har fått bröst - efter att ha varit platt som en pannkaka till 23-årsåldern - vill jag ju njuta av dem. Och även om jag personligen undviker korta shorts, har jag inget emot kjolar - även de som inte är hellånga.

Att klä sig snyggt handlar ju om att lyfta fram det bästa hos sig själv. På det sättet lockar man folk att titta på de fina grejerna i stället för att glo på de andra partierna. De märkliga, raka, t-shirtliknande plaggen med rund halsringning och halvkort ärm - vem är de smickrande på?

Och fastän jag är tjock, gillar jag mode. Jag är inte tant, utan uppskattar nya skärningar, nya accessoirer, nya idéer. Många av plaggen för runda ser ut som tjockisplagg har sett ut i alla tider. Och mönstren... Småblommigt?! Vet du hur stor man ser ut i småblommigt?

Nästa sak är materialen. Varför måste allt för stora vara gjort av äckliga material? Polyester, viscose, nylon... Om man har EN valk, så lägger det sig på den. Dessutom svettas man mer och syntetsvett luktar extra illa. Vi som är stora vill också klä oss i vettiga material! Ja, det går åt mer tyg åt oss - men sluta sy jättetält, så sparar ni in tyg!

För jag är så vansinnigt trött på att se dessa svarta tältliknande plagg. För mig känns de som ett sorts förtryck: "Du tjockis, sätt på dig det här och göm dig så vi slipper se dig."

Nähä ni. Jag vägrar!
All min shoppingtid går ut på att hitta färgglada, formsydda, tuffa, spännande, skönt mönstrade, överraskande kläder i min storlek.

Och jag försöker bära dem med stolthet!

9 kommentarer:

  1. Ja, jag har ju samma problem. Jag älskar svarta kläder och trivs med det. Men den sista tiden har jag desperat försökt komma från den svarta garderob som jag skapat och istället köpa lite färgglada kläder. Då möts jag av dessa kläder med stora tryck, konstiga skärningar och utanpå fickor. Kläder som ser ut som städrockar. Storlekar som man inte fattar. Ett plagg är för stort och ett annat är för litet. Ändå är det samma storlek. Byxor ska vi bara inte gå in på. Hittar man ett par som passar, köp, för man vet aldrig när det händer nästa gång. För att inte prata om skor. Med mina stora fötter så har jag ångest när jag måste köpa nya. Kan glädja dig med att jag tycker att du har lyckats väldigt bra med dina kläder. Du är alltid jättesnygg! Tipsa gärna om var du köper dina kläder ;)

    Jessica

    SvaraRadera
  2. Jag tipsar genast efter bästa förmåga:

    Indiska - XL räcker långt (tunikor).
    Bonaparte - via nätet. Ibland coola kläder, alltid upp till typ 56.
    La redoute - via nätet. Har rätt fina grejer för större kvinnor.
    Kollar alltid Ellos, Haléns - de har ibland basgrejer som fungerar.
    Har man tur kan man hitta grejer på Cellbes och Bonprix också, men de har mycket trista kläder och dåliga material också.

    SvaraRadera
  3. Tack, ska kolla det. Tycker det är lite jobbigt att beställa kläder. Trist att skicka tillbaka om det inte passar. Svårt att bestämma storlek. Har en sjuk beslutsångest. Det blir lite bökigt. Vill ha det enkelt. Men va fan, får väl leva lite farligt ibland ;)

    Jessica

    SvaraRadera
  4. Så sant! Jeans är min käpphäst: Alla långa jeans finns bara i smala storlekar. Så för alla som är långa och inte trådsmala finns det bara herrmodeller att tillgå, och de är skurna för män. Inklusive liten extra tygpåse frampå.

    I logikens namn borde väl då kläder för småvuxna män bara finns i dammodell med extra utrymme för bysten?

    SvaraRadera
  5. Jag kan tipsa om Friendtex kläder. Tror de säljs mest på home party men det kan vara värt att kolla upp. www.friendtex.com

    SvaraRadera
  6. För att inte nämna "BADKLÄDER"!!!
    Vad gör man om man har 85DD och faktiskt inte vill få syrebrist och tuppa av för att det enda som finns (som ser någorlunda roligt och fint ut och inte är svart) är bikiniöbverdelar med halterneck!!!???
    Nuförtiden kan man hitta hyfsade underdelar upp till 46 men som sagt inga passande överdelar som inte skär in i valkarna med minimala band och som sagt har hälsovådliga halterneck knytband...

    SvaraRadera
  7. I min jakt efter bikini för två år sedan, och ingen hjälp i de butiker som är specialiserade på bad/underkläder och stora storlekar, så hittade jag en sida på nätet. De har snygga badkläder och underkläder för alla storlekar :-). http://www.figleaves.com/uk/home.asp

    SvaraRadera
  8. Malin Tornblad20 maj 2010 kl. 10:00

    Jag har problem åt andra hållet. Är väldigt kort men inte pinnsmal hur som helst kan tipsa om en skoaffär som säljer pytteskor och stora skor http://www.kingsizeskor.se/ Hemsidan är verkligen superful och skorna ser fulare ut på bild än de är i verkligheten. Vissa är såklart tantiga men titta noga så tror jag nog att det finns många snygga också. Bäst är såklart om man kan ta sig till någon av affärerna. Jag har bara erfarenhet av de små och de är jättebra och snygga. Skönt att slippa ha skor med små Kalle Ankor på eller gulliga blommor:-) Sen har jag även hittat den här som säljer stora kläder. Har ingen erfarenhet alls men kanske kan vara värt att kolla: http://storochfin.se/

    SvaraRadera
  9. Malin Tornblad20 maj 2010 kl. 10:08

    Hej! Ett litet till tips. Underkläder. Har affär i Gamla Stan i Stockholm men även här på nätet. Verkar finnas många storlear. http://www.gustafmellbin.se/

    SvaraRadera