fredag 21 maj 2010

Natriumglutamat - nej tack!

Det finns konstiga saker i vår mat. Ett av dessa ämnen heter natriumglutamat.

Detta ämnes uppgift är att förstärka smaken på varan.

Tyvärr gör natriumglutamaterna också helt andra saker. Till exempel stör det hjärnans synapser och påverkar sjukdomar som autism, anorexia och andra självsabotagebeteenden.

Undersökning efter undersökning visar detta - och ändå är de tillåtna.

Läs på paketen i affären: Natriumglutamat, dinatriumglutamat, glutamat. Finns i buljong, alla såser, all färdigmat, givetvis i godis, på chips... I stort sett allt som inte är råvaror petar man i dessa smakförstärkare.

Det allra läskigaste är att de här mycket farliga ämnena finns i så många av de produkter som barn äter. Vi förgiftar våra barn! Det är ju sjukt!

Jag förstår inte varför man inte bara kan förbjuda dem. Om nu livsmedelstillverkarna är så oansvariga och blåsta att de tror att råvarorna i sig inte ger tillräckligt med smak, får vi väl lagstifta bort det här skräpet.

Det borde vara självklart.
Och under tiden: Köp inte färdigmat eller buljonger eller såser. Laga all mat själv från råvaror och riktiga kryddor (inte kryddmixar för guds skull!). Gör dig själv och dina eventuella barn den tjänsten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar