lördag 22 maj 2010

Hur går man?


Satt på en uteservering i solen och njöt av våren. Tittade på folk som gick förbi och insåg plötsligt: Det är värre än jag trodde.

Hjälpamig, som folk går!

Vi har Bakåtlutet. Går med tyngden nästan bakom hälarna, helt utan frånskjut. De uppfattar sig ofta som raka i ryggen och har bra hållning - men det är helt fel för kroppen. De får ont i ryggen (framför allt i ländryggen), problem med axlarna, musarm, frozen shoulder, höftproblem, knäskador och benhinneinflammationsbesvär.

Släkt med denne är Hälgångaren. Tyngden rakt upp från hälen. Går med korta steg, smäller i hälarna vid varje nedsättning. Pendlar ofta fanatiskt med armarna, som om de ska öka farten. Kul... De får ont på ungefär samma ställen som Bakåtlutet, men krossar också sina slemsäckar i hälarna.

Så har vi Ägg-gångaren. Smyger fram, som om de går på ägg som inte får knäckas. Ofta med lätt ålande gång, mycket sväng i höfterna sidledes - men försiktigt. Ingen rörelse alls i torso, inga rotationer någonstans. Får ont i höftleder, rygg och nacke.

Vi får inte glömma Lufsaren. Säckig hållning, gungande steg och eventuellt en guppande gam-nacke. Får problem med nacke och huvudvärk, korta lårframsidor och strulande höftböjare, med ryggproblem som följd.

En och annan Trippare såg jag också. Går på tå, gärna med studsande gång. Små, små steg, stela axlar och ibland även med lyfta (böjda) armar. Blir stela i axelpartiet och kappmusklerna, och i ryggen.

Där finns också många Hasare. Ofta äldre, svaga i musklerna. Inget frånskjut alls, lite krumma i ryggen. Ont i lår och höftböjare, nacke och ländrygg.

Så otroligt få går med fint frånskjut, långa steg, rotation och lång nacke.
Hjälp!
Gången som är SÅ viktig för vår hälsa!
När den fungerar som den ska, vill säga. Då roterar vi bort våra spänningar i ryggen, sträcker ut musklerna i lår och stuss, andningen blir djup och rensar ut skrutt i kroppen. Det är friskvård på bästa sätt!

Jag önskar att jag kunde få lära alla att gå.
Det är ren lycka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar