tisdag 30 november 2010

Utarmande tänk

I åratal har jordbruket runt om i världen varit inriktat på en sak: Att få så stora skördar som möjligt.

Kvantitet.

För att det ska hända, har man skapat konstgödsel, som låter grödorna växa fortare och bli större. Man besprutar dem också för att inte maskar och skadeinsekter ska "stjäla" någonting. Dessutom har man genmodifierat alla grödor, så att de ska ha speciella egenskaper som gör att de ger extra mycket skörd.

Det är bara några smärre problem med detta kvantitetstänk.
Konstgödslet anrikar cellulosa och binder vatten. Det gör att skörden innehåller mindre vitaminer och mineraler per tugga. Att man lägger gödslet ovanpå jorden gör också att rötterna blir ytligare. De fina mineraler som finns längre ner i jorden går vi miste om helt. Att skörden växer fortare betyder också att den går miste om en massa vitaminer som behöver längre tid på sig att utvecklas.

Besprutningen utarmar också grödorna på vitaminer och mineraler. Frukterna och grönsakerna måste nämligen skydda sig från gifterna, de också! Givetvis påverkar gift inte bara skadeinsekterna.

Genmodifieringen gör att våra kroppar inte känner igen maten. Det är nya sammansättningar i våra urgamla kroppar. Det matchar inte. Dessutom är dessa människoskapade grödor sterila - deras frön går inte att odla på. Bin och fjärilar som ska befrukta grödorna väjer undan, vill inte göra sitt jobb. De känner inte igen sig, förstår inte vad de genmodifierade grödorna är för något.

Vi odlar också för hårt, för mycket, för länge på samma jordar.
Det är ett utarmande sätt att bedriva odling!
Vi tröttar ut vår stackars jord.

Och för vad?
I Sverige har vi så mycket spannmål att det säljs som bränsle för pelletsbrännare och vedkaminer. Vi bränner årligen tusentals ton överbliven mat, som blir dålig och måste slängas för att ingen köper den. Vi har köttberg som också bara slängs i containrar och eldas upp.
Och så ser det ut i halva världen!

Andra halvan har knappt till mat för dagen.
Det är sjukt - men det är ett annat ämne.

Vi tänker alltså kvantitet i stället för kvalitet när vi odlar mat.
Och när vi får upp kvantiteten, blir det för mycket så att vi måste elda upp det.

Men snälla nån - det är ju heltokigt!

Kortsiktigt tänkande är utarmande. Det som blir till vinst idag blir till stort hål i Moder naturs plånbok i morgon.

Nej, fram för KRAV-odlade grödor, eller biodynamiskt odlat - eller ekologiskt. Bra saker, mer näringsinnehåll, mindre miljöpåverkan, mindre spill.

Gör som jag: Stötta det ekologiska jordbruket! Köp ekologiskt och ställ KRAV!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar