torsdag 11 november 2010

Stress - den verkliga boven

Stress.
Något som vi alltmer accepterar i vår vardag, trots att vi alla vet att det är dåligt för oss. Men hur farligt är det egentligen att stressa?

Stressystemet är till för att få oss beredda på strid.
Fight and flight reaction, kallas det också.
Det handlar om att slåss eller fly. I båda fallen gäller det att vara på topp, köra gasen i botten under en kort period.

Långvarig stress skadar våra system på olika sätt. Vi får ett eller flera sympton: Problem med magen, huvudvärk, smärta, halsbränna, minnessvårigheter, sömnproblem och så småningom kanske hjärt- och kärlsjukdomar.

Men jag tänker att stress kanske orsakar ännu mer problem.

Stress påverkar oss ofta att ta dåliga beslut. Hur många trafikolyckor beror i grunden på stress? Hur många förflugna, sårande ord kastas ut för att man var stressad och inte hann tänka efter? Kanske också en del misshandel beror på stress. Jag vet själv hur hela kroppen är på spänn under stress och kan absolut tänka mig att en vild diskussion lätt kan gå över i fysisk aktivitet - slag - när vår "fight and flight-reaction" slås på.

När man är stressad tänker man sämre. Man gör fel, gör för mycket, missar tider. Kanske skriker på sina barn så att de mår dåligt - till och med ärrar dem inuti. Vi lagar sämre mat, för att vi inte hinner göra riktig mat, och äter den för fort. Därmed får vi mycket mindre näring i oss. Det i sin tur gör oss tröttare, mer stressade, överviktiga, allergiska, smärtbenägna... Stress sliter på våra kroppar.

Jag undrar om inte stress är vår största bov idag.
Om vi skulle sluta stressa IDAG, tror jag att saker och ting skulle börja hända snabbt.

Fler skulle anställas för att göra de jobb vi hastar ihop idag, eftersom allt inte skulle bli gjort annars. Det skulle också innebära bättre kvalitet på det utförda arbetet. Vi skulle förstås bli friskare och gladare, sprida mer ljus och glädje omkring oss, behandla varandra trevligare och kosta mindre i sjukvården. Våra barn skulle må bättre, klara skolan bättre och ha bättre förutsättningar. Kanske det också skulle innebära färre dåliga beslut, färre olyckor och våld.

Låter det som om jag stretchar detta?
Kanske.
Eller inte alls.

Ju mer jag tänker på det, desto mer framstår stress som en riktigt elak bov.

Det får nog bli en bok om det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar