tisdag 16 november 2010

Systembolaget

Ha ha - vilken rolig idé det är!

Vi hade ett problem i Sverige: Folk drack för mycket alkohol.
Lösningen var att ta spriten ur alla vanliga butiker och göra speciella spritbutiker med hårdare krav.

Det är ju hysteriskt kul!

Man kanske skulle ha frågat sig hur det kom sig att folk söp. Kanske behövde vi få bättre levnadsvillkor, mer öppenhet, större flöden? Nej, vi valde i stället förbudsvägen. Ok, må så vara - men Systembolaget?

Det är ju fantastiskt kul med en butik vars uppgift är att sälja sprit, men så lite som möjligt. Snacka om tudelat! Att vara försäljningschef där är väl det mest tveeggade man kan vara. Om försäljningen går bra, blir denne då lite glad och väldigt oroad? Jag tycker det är så roligt.

Den reklam som går just nu på TV om nämnda bolag, är ju precis detta. "Vi skulle kunnat sälja mycket mer, men vi väljer att göra det så svårt som möjligt för er kunder", är väl sammanfattningen på den. Det är ju jätteroligt!

Och nu, fastän Systembolaget gör vad de kan för att sälja så lite som möjligt, dricker folk som aldrig förr. Nu är det inte hembränt längre, utan viiiin. Bag in box, flaskor, tetra - rött och vitt och rosé. Vanligt folk dricker plötsligt vin varje dag. Jag tror att det främst är vår föräldrageneration som har sugit tag i det där med att rött vin är bra för hjärtat och lite annat. Att det sedan bara handlar om 1 dl rött vin (max) varje dag, har de däremot lyssnat lite lagom på...

Jag tror inte att man kan förbjuda och lagstifta bort beroenden. Givetvis blir det några som klarar sig bättre, när det blir besvärligare att köpa, det är sant. Men grundproblemet ligger kvar. Och om man sedan missbrukar alkohol, träning, relationer, rökning, mat eller narkotika, kan ju spela kvitta.

Det är beroendementaliteten som vi borde jobba med.
Och varför vi har ett så stort behov av att fly.
Då kanske det är våra vardagsliv vi borde ändra på i stället...

3 kommentarer:

  1. Jag tycker Systembolaget klarar sin uppgift bra, har alltid fått bra service och rådgivning. De har ett i dessa dagar ett sällsynt uppdrag, men klarar det bra. Det visar inte minst deras kundundersökningar, svenskar är generellt mycket nöjda med Systembolaget.

    En avreglering skulle i alla fall inte minska konsumtionen, så why fix something that is not broken?

    Enligt flera oberoende forskare....”Vår bästa uppskattning är att en privatisering av all detaljhandel med alkohol i Sverige skulle öka konsumtionen med 29 procent (cirka 2,8 liter/person) om alla alkoholdrycker såldes i dagligvaruhandeln. Även dessa försiktiga beräkningar innebär dock betydande konsekvenser för folkhälsan….. En övergång till privata licensierade specialbutiker skulle medföra uppskattningsvis 700 fler dödsfall, 6 700 fler fall av misshandel och 7,3 miljoner fler sjukskrivningsdagar. En övergång till försäljning i dagligvaruhandeln skulle leda till 1 580 fler dödsfall, 14 200 fler…”

    Hela rapporten här: http://www.systembolagetkampanj.se/forskarrapport/

    /Camilla

    SvaraRadera
  2. Jag är inte inne på att avreglera nödvändigtvis - jag är inne på att satsa mer pengar på att få folk att må bra!

    Om man mår bra på alla plan behöver man inte ta till alkohol för att rusa sig.

    Dessutom tycker jag i alla fall att det är hysteriskt roligt med policyn: Sälj men sälj inte för mycket! Det kan inte hjälpas...

    Sen gillar jag personligen inte "storebrormentaliteten". Systembolaget luktar lite Stalin för mig, trots allt...

    SvaraRadera
  3. Systembolaget satsar indirekt på att folk ska må bra tack vare att yttersta målet i detta fall inte är vinstmaximering. Ovanligt och behjärtansvärt. Dessutom lägger de stora resurser på att informera om skador som alkoholen ger inom ramen för verksamheten, utan att det belastar oss nämnvärt. Det är ganska få företag som tar på sig samma sorts ansvar för de produkter de säljer. Det är omtänksamt tycker jag och luktar inte det minsta Stalin. Tänk så olika man uppleva saker. Och jag håller med dig att alla satsningar på att få folk att må bra är toppen, men det varierar också mycket från person till person vad det kan innebära. Ett naturligt rus är underbart och tack och lov möjligt att uppleva ofta, men ett gott vin är också gott ibland, men just nu blir det förstås inte så ofta med all rätt :-) Hoppas veckan blir fin! /Camilla

    SvaraRadera