torsdag 4 november 2010

Att finna nya vägar

Det är konstigt att vi i Sverige är så beroende av betyg, diplom och formalia.
"Vilken utbildning har du gått?"
"När tog du din examen?"
"I vilken rapport har du läst det?"

Som det här med alternativ medicin. Jag tänker att det är i det närmaste förnärmande att fråga en akupunktör som håller på med kinesisk akupunktur vilka forskningsrapporter om akupunktur som finns. Akupunktur har funnits i tusentals år innan vår västerländska sjukvård ens var född! Det finns hundratusentals bevis på dess effektivitet! Studier som genomförts i laboratorier är det däremot ganska ont om, men praxis finns det i överflöd.

Ibland när jag föreläser om hur kroppen fungerar, undrar folk var jag har lärt mig allt. Lite här och där är ju svaret, men mest genom Funktionell rörelseanalys, av två sjukgymnaster i Växjö. Det låter inte trendigt och coolt... Och dessutom har jag tillämpat de kunskaperna själv, vänt på teorierna och omvandlat dem till förebyggande i stället för diagnosticerande och är därför lite först. Med just det här sättet att förklara alltså. Det finns många andra inom dansvärlden som har kommit fram till ungefär samma saker. Lynn Simonsson t ex. Hon har en hel dansteknik uppkallad efter sig. Det har inte jag. Än.

Men kom ihåg: Om vi ska gå vidare, upptäcka nya saker, måste någon vara först.
Pilates uppfanns av en tysk man vid namn Josef Pilates. Hade han aldrig vågat säga: "SÅ HÄR ÄR DET!" hade det aldrig blivit någon Pilatesteknik.

Om man bara går på upptrampade stigar kommer man bara till samma gamla ställen.

2 kommentarer:

  1. det som är nytt och okänt har väl alltid betraktats som lite farligt. En del blev ju brända på bål för sina ideer. Idag är straffet inte lika hårt, men skepsis är väldigt vanligt när man vill prata om sådant som "inte syns", vet jag av erfarenhet. Men det är bara att acceptera och fortsätta gå den stig man valt, eller hur. Såsmåningom kommer det att bevisas:-)

    SvaraRadera
  2. Jo. Vi blev nog brända på bål i ett tidigare liv...

    SvaraRadera