onsdag 24 november 2010

När ekonomerna regerade världen

De som tycker att marknadskrafterna är ondskefulla och företagare är vinstdrivna egoister, har inte förstått vilka det är som styr idag.

Det är nämligen inte alls entreprenörerna.
En entreprenör är en människa som har en idé och är envis/dumdristig/naiv nog att gå genom eld och vatten för att genomföra den. Ofta innebär det en massa gratisarbete, att belåna hus och hem, många dörrar i ansiktet, hopp och förtvivlan varannan dag och många års slit utan vettig lön.

Så länge ett företag drivs av en entreprenör, finns det bara en tanke i företaget: Att utvecklas och få ut produkten till konsumenten.

Om det går hyfsat bra, kommer dock helt andra krafter i gungning.
Enter: The Economists.

När det blir pengar över flockas de som gamar. När du är liten, vill de ha dig som kund till en bokföringsfirma. Är du stor nog, kanske du anställer en egen ekonom. I vilket fall som helst kostar det oerhörda pengar.

Och vad gör ekonomer?
Jo, det ska jag säga: Flyttar siffror från en kolumn till en annan.
That's it!
Jag är själv gymnasieekonom, så jag vet. :)

Om man går och läser ekonomi på högskola, lär man sig att flytta siffror i andra sammanhang - nationalekonomi (stora siffror) eller kanske logistik (transportsiffror) eller revision (avvägda siffror) eller management (siffror som betyder arbetskraft) - men det är fortfarande siffror.

Ingenting är på riktigt.
En ekonom GÖR ingenting. Han producerar inget, möter inga kunder, säljer inte, vårdar inte, förvaltar inte. Han är en parasit.

Så så - inte bli arga nu!
Jag menar parasit i ordets trevligaste bemärkelse.
Det finns väldigt vackra parasiter. Orkidéer till exempel.

Men det är faktiskt sant. Ser man krasst på det, så kan varje företag klara sig utmärkt utan ekonomer, men aldrig utan t ex produktion eller arbetsledning.

Och det är alltid ekonomer som kommer med de dåliga idéerna.
När företagsfilialer läggs ner, eller rivaliserande avdelningar slås ihop under en (frånvarande) chef, då är det ekonomerna som har varit i farten.
Och de gör det i all välmening! För i deras kolumner blev det bättre siffror när de gjorde så. Att det inte fungerar i verkligheten har de inget grepp om.

Ekonomer har alldeles för stor makt i vårt samhälle.
Det är som om vi tror att de är Gud. Allvetande och maktfullkomliga.
Jag tror att det vore sunt om vi icke-ekonomer (vi som gör själva jobbet) bara tvärvägrade. Vi kunde göra plakat... "Vi vägrar debet och kredit!" eller varför inte "Dra in pengar till din egen lön, snåljåp!"

Då skulle livet bli lite lättare för alla, tror jag.
Vi skulle slippa de dåliga sidorna av marknadskrafterna - girighet och listighet - och mer energi kunde gå till att göra det vi vill göra. Blå himmel och rosa moln, med andra ord.

Och när vi sitter där på verandan i solnedgången, berättar vi sagor för våra barnbarn. Inte om dinosaurierna - nej, om EKONOMERNA. De låter väldigt läskiga för barnbarnen, men vi försäkrar dem om att ekonomerna är utdöda sedan länge. Barnbarnen kryper närmre med sina chokladmuggar i händerna, och lyssnar på favoritsagan som vi berättar ur minnet:

"Det var en gång, när ekonomerna regerade världen..."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar