fredag 19 november 2010

Husmorslärdomar

Dagens husmoderslärdomar:

1 När man bakar rulltårta gäller inte "mer av allt som är gott".
Vid all annan form av bakning fungerar den annars. Mer av allt som är gott, så blir du en perfekt bagare. Är mjöl gott? Nej. Ta så lite som möjligt. Är smör gott? Ja, ta mer. Är bakpulver eller jäst gott? Nej, ta lite. Förstår?
Men rulltårta passar inte in. Är vaniljkräm och mosade bär gott? JA! Men när man tog lite mer av det blev det... Gröt. Inte bra alls.
Minnesnotering: Rulltårta = Less is more.

2 Orkidéer blommar om i tvättstugan.
Lömsk blomma, det där. Jättefina när de blommar. Inte så kul när blommorna har trillat av. Om de står ljust och fint i huset, blir det aldrig mer än två blad. Ställer man dem däremot i tvättstugan och struntar i dem, blommar de om. Beror kanske på att luftfuktigheten är större, samt att man är mer benägen att skvätta på lite vatten ibland när den står precis vid kranen, vad vet jag.
Minnesnotering: Försök mindre, så blir det mer.

3 Det finns alltid minst en katt i varje hus som måste gå på lådan precis när man rensar den.
Det är som förgjort. Om de så har kissat precis för 10 minuter sedan, blir de nödiga när man rensar bajslådan. Det är väl krafsandet i sanden som väcker behovet hos dem. Sedan finner man sig väntandes på en katt som måste gå runt i lådan och lukta på alla klumpar som har kommit upp på ytan, innan han/hon kan hitta ett bra (och rensat) hörn samt göra sina behov.
Minnesnotering: Rensa när alla katter är ute.

2 kommentarer:

  1. Jag älskar orkidéer och har dem alltid framme oavsett om de blommar eller ej. Har nämligen köpt konstgjorda blomstänglar som jag sätter i krukan när de inte blommar. Syns bara skillnad om du står riktigt nära. Sen ger jag dem vatten då och då när det passar. Inget fjäsk som att sänka ner i spannar och sånt. Det mår de bra av. Kanske trivs de extra bra i gamla dragiga hus på landet:-)

    SvaraRadera
  2. Kanske det!
    Vi har ett gammalt odragigt hus på landet som är sinnessjukt torrt. (Gammalt trä, kärnvirke alltihop.) Det är så löjligt torrt i vårt hus, att vi har luftfuktare, vattenspel och går omkring och sprejar vatten i luften för att få det drägligt. (Instrumenten far illa - och vi också.)

    Vintertid lyckas vi aldrig komma över 30% luftfuktighet, trots alla insatser. Utan ansträngningarna ligger vi under 20%. Det är nog därför orkidéerna, regnskogsblommorna, trivs bäst i vår tvättstuga... :)

    SvaraRadera