måndag 8 november 2010

Feltolkning

Det är värdelöst att vara känslig och uppfostrad av narcissister.

Narcissister tror ju att allt cirkulerar kring dem. De uppfostrar sina barn i skuld och skam, lär dem att tycka att allt beror på barnen och att allt är deras fel. "Du gör mamma alldeles trött." Eller: "Du tänker bara på dig själv. Tänk på mig, och hur svårt jag har det!"

Barnet lär sig att allt i hela världen beror på dem. Det blir ett tungt ok att bära. I tonåren och i vuxen ålder blir följden att man tar ansvar för allt som sker runt omkring en.

Om någon verkar sur, tänker man: "Vad har jag nu gjort?"
En frisk person förstår att andra människor kan vara sura helt oberoende av mitt agerande. Kanske startade inte bilen i morse, eller kontot är tomt. Det kanske beror på något annat än mig.

En känslig person känner av stämningar lätt. Utan att veta hur, pejlar man in sinnesstämningar hos alla man ser och pratar med. Ifall man är uppfostrad i narcissistisk anda, blir det väldigt jobbigt och mycket stor risk för feltolkningar.

Jag vet, för jag var sådan förut.

Om någon verkade missnöjd, trodde jag direkt att det berodde på att min förslag eller min replik var dum. Att det kunde bero på något annat föll mig aldrig in. Nu vet jag att folk kan tänka "åh, varför kom inte jag på det?" eller "men det krockar ju med mina planer" eller bara "å nej, nu blir det något nytt" eller "jag tycker annorlunda, hur ska jag våga säga det?".

Det är skönt.
Det blir liksom mindre ansvar att ta.
Allt hänger inte på mig.
Andra får ta ansvar för sina känslor.


Allt kretsar ju inte runt mig...

4 kommentarer:

  1. Hur kom du till insikt? Hälsar Ulla (som inte orkar logga in:-). Är uppfostrad i exakt samma anda och behöver tips hur jag tar mig ur.

    SvaraRadera
  2. Rensat ut en massa skräp i kroppen och själen, som jag har burit med mig för länge!

    Så länge det finns belastningar inuti, så hjälper det inte hur bra man TÄNKER. På de emotionella, psykiska och andliga planen reagerar man ändå som förut...

    SvaraRadera
  3. hur gjorde du när du rensade?/Ulla

    SvaraRadera
  4. Oj oj oj - jag har ägnat de senaste 7 åren åt att rensa, bygga om och bygga upp mitt nya!

    Bäst effekt har jag fått av tre saker: Horstmann-tekniken, reiki och Olle i Kulltorp.

    Det är därför jag jobbar med de teknikerna... Men Olle kan jag inte bli. Det är bara Olle som kan vara Olle. (Han är seriöst skum, men jag gillar verkligen det han gör.)

    SvaraRadera