måndag 19 april 2010

Underbara, lättillgängliga musik!

Jag sitter på tåget och lyssnar på musik i min iPhone. Timmarna går och låt efter låt strömmar genom mig. Inte vilken musik som helst heller - noga utvald, underbar musik. Sådär att varje ny låt framkallar ett leende och jag tänker "åh, DEN!".

Vilken lyx!
Tänk, så tillgänglig musik är idag.
Det är fantastiskt!

Tågresandet för tankarna till ungdomen. Jag hade pojkvän i Skåne, så det blev långa och många tågresor (på den tiden 6 timmar!). Jag hade en Freestyle - det var ju en walkman, men då kallades alla freestyle. I den kunde jag spela kasettband. På varje resa släpade jag med fyra 90-minutersband, mer orkade jag inte bära med. Det innebar 6 timmars musik för de tolv timmarna på tåget. Dessutom fick jag snällt lyssna på låtarna i den ordning de låg. Spolandet tog för mycket på batterierna.

Ungdomarna idag skrattar säkert, men så var det före iPoden o X2000.

Idag har jag med mig omkring 1000 utvalda låtar, som jag kan ordna som jag vill. Jag kan göra spellistor, låta maskinen blanda och överraska mig eller spela en och en. Helt fantastiskt!

För att inte tala om att köpa musik!
Jag har nämligen ett litet problem: Skivaffärer gör mig skitnödig.
Det härrör sig från min tidiga tid som danslärare. Jag letade alltid spännande musik i obskyra skivaffärer i Stockholm. Om man ville provlyssna en LP-skiva, tog det ju lite tid, kunde inte hoppa hur som helst mellan låtarna med stiftet. Och jag behövde kanske lyssna på fem skivor... Så jag tog med matsäck. Men toalett, det fanns det aldrig.

Det sitter kvar än. Så det här med att sitta hemma i soffan och provlyssna, och sedan köpa antingen bara precis den låt man vill ha eller hela albumet, passar mig perfekt! Till och med när jag sitter på tåget kan jag köpa låtar om jag har lust. Eller filmer eller ljudböcker.

Vilken värld vi har fått!
Jag är tacksam.

Ska nog kika in på iTunes en sväng. Toaletten är bara några meter bort...

1 kommentar:

  1. Haha...freestyle ja...gud! det är tur att utvecklingen går framåtoch just musikens värld är onekligen en skön sådan!

    /Johanna

    SvaraRadera