lördag 3 april 2010

Påsk!

Så var den här igen, den mest kyrkliga av alla våra högtider. Påsk! När min mamma var liten, fick de inte spela spel eller sjunga eller lyssna på radio under långfredagen. Då skulle man vara sorgsen och tänka på Jesus. Hur är det med det nu? Sverige kallas för ett kristet - om än sekulariserat - land. Vi tar tacksamt emot de lediga dagarna kring påsk, äter ägg och godis och tar det lugnt. Men hur många av oss tänker egentligen på korsfästelsen och uppståndelsen?

Jul, midsommar och alla helgons dag har ju helt andra - hedniska - rötter. Midvinterblot firades här i norden när vi tillbad asagudarna. Midsommar var en fruktbarhetsrit med en massa spännande initieringar, bland annat av oskulder. Halloween är så vitt jag vet ursprungligen från Irland och har sitt ursprung i så kallad "vidskeplighet".

Det är spännande att vi har låtit kristendomen ta över dessa högtider. Genom att smidigt tidigarelägga Jesus födelse till julafton, kunde man omtolka midvinterbloten. Precis så slängde man in en Alla helgons dag i samma vecka som Halloween. För att balansera upp gastar och gengångare, kanske? Midsommar har blivit en städad högtid, där vi dansar ringdans - visserligen fortfarande runt en fallossymbol - och sjunger sommarpsalmer. En slump? Nej, det handlar helt enkelt om slug marknadsföring. Det hade givetvis varit mycket svårare att kristna hedningarna om de hade varit tvungna att ge upp sina traditioner... På det här viset fick de ju fortsätta som vanligt, med det lilla tillägget att det plötsligt blev kristendomens högtider.

Smart, jag säger inget annat. Men så ser jag hela kristendomen: En fantastiskt väl genomförd PR-kampanj, anpassad efter tid och sed i olika länder. Genom att omtolka seder och bruk, bygga kyrkor på gamla hedniska ritplatser och så förstås hugga huvudet av de som inte lät sig kristnas, erövrade man en hel värld.

Men till vilket pris?
Är det bara jag som tycker att kristendomen har blivit väldigt urvattnad?

Det är allt lite märkligt att kristna i olika länder har helt olika högtider, riter, symboler och gudstjänster. Fortfarande har vi samma heliga skrift, Bibeln. Men den innehåller så många motsägelser, att det ändå spretar.

I ett kristet land borde påsken vara den största högtiden. Egentligen borde också nyåret ligga nu. Det är ju logiskt att det nya året börjar när Jesus kommer till himlen, speciellt eftersom allt i naturen får nytt liv. Absolut mer logiskt än ett nyår mitt i vintern, då ingenting börjar om. Men så är det inte. Varför? Kan det måhända vara för att det var romarna som lade beslag på kristendomen under de tidiga århundradena efter år 0 och att deras kalender fick bli den rådande? Jag vet inte. Märkligt är det.

Men visst är det skönt att vara ledig från jobbet och skolan! Man behöver minsann varje tillfälle till vila i den omställning som våren innebär. Allt är ljusare, roligare och friskare, men samtidigt tär det på krafterna att möta allt nytt efter vinterns nollstimulans. Allt det härliga tar på krafterna och man blir slö. Kan ju vara så att all god påskmat och spelar in...

Mot godisskålen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar