lördag 10 april 2010

Läkemedel i våra dricksvatten



Läste i tidningen om upptäckten att det finns mätbara läkemedelsrester i kommunalt dricksvatten.

Är det en nyhet?

I åratal har det varit ett stort problem. Varför tror ni att Apoteket har kört med kampanjen "lämna tillbaka läkemedel" i flera år?

I GGVV-regionen (Gislaved - G... - Vaggeryd - Värnamo någonting) har de så stora problem att de inte anser det kommunala vattnet som tjänligt. Miljökontoret tycker att skolor och dagis borde låta bli att servera vattnet.

Det stora problemet är förstås inte de läkemedel vi slänger eller spolar ner. Nej, det är enklare än så. Det är de läkemedel vi stoppar i oss, och som våra kloka kroppar sedan spolar ut (i avföring och urin) som är den stora boven.

Att de har så stora problem i GGVV-regionen, beror på att de har en högre medelålder där. Äldre människor har fler mediciner, som dessutom ofta motverkar varandra, vilket ger mer rester i urin osv.

Och nej, det går inte att rena. Vilken sorts filter skulle det vara? Molekylfilter?

Gissa varför vi bor på landet och har egen brunn...
Nå, helt säkra går vi inte heller. Kossorna i hagen har säkert fått antibiotika och andra läkemedel, så lite letar sig ner även till vår djupborrade brunn. Men om man får tro Loka-reklamen, lär det väl ta åtminstone 50 år. Så då är väl frågan hur mycket läkemedel kossorna fick för 50 år sedan.

P-piller-rester gör att fiskar i Östersjön är tvekönade, att många pojkar nu utvecklar bröst, att flickor idag har större bröst än förr, att kvinnor har svårare att bli med barn, att fler får foglossningsproblem.

Det enda vettiga vi kan göra är att låta bli läkemedel i så stor grad som möjligt.
Vägra p-piller.
Undvika alla typer av mediciner, såvida man inte absolut måste.
Piller är inte lösningen. När man tar huvudvärkstabletter med ett glas vatten, hjälper vattnet mer än själva pillret. (Huvudvärk beror oftast på vätskebrist.)

Tänk efter en extra gång.
Det är inte bara du som tar ett piller.
Det är hela vår framtid som får en dos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar