onsdag 28 april 2010

Häxutklädda alternativare



Följande historia hörde jag från en liten bekant.

Hon hade varit intresserad av alternativ medicin m m ett tag, när hon och hennes mamma åkte till vad som annonserades som en "alternativ-mässa" i Stockholmstrakten.

När de kom dit, var samtliga utställare klädda i häxhattar.
Då kände hon (inte helt oväntat) att det här med alternativa metoder fick ta paus för hennes del.

Först skrattade jag mycket länge när jag hörde detta.
Det var så absurt och så onödigt dumt, att jag faktiskt bara kunde flina.
Hade de lite otur när de tänkte?

Sedan blev jag arg.
Sådana påhitt förstör ju för alla oss andra!
Det spiller över på oss som seriöst ägnar oss åt t ex behandlingar som ännu inte är registrerade och godkända av den svenska sjukvården. Inte konstigt att folk funderar både en och två gånger innan de vågar boka en behandling hos mig, om de oroar sig för att jag ska ha häxhatt!

Undrar om de blir lättade eller besvikna när jag är så himla vanlig...

Det är både fantastiskt roligt och förskräckligt tråkigt. Men, skämt åsido: Det finns inget hopp alls att få alternativa vägar accepterade om vi tramsar på det viset!

För det är trams, inget annat.

Det är att jämföra med följande scenario: En person blir kritiserad för att klä sig för sexigt. Då kontrar hon/han med att klä sig som en prostituerad!
Lika otänkbart är det att klä ut sig i häxhattar på en alternativmässa.

Alternativ står för just det - ett alternativ till den etablerade sjukvården. Är vi alternativare mindre seriösa? Nej, absolut inte! Många av de tekniker vi jobbar med är betydligt äldre än den västerländska sjukvårdstraditionen, och långt mer beprövade.

Kom ihåg att den västerländska sjukvården är ung. Det började någonstans på slagfälten, där fältskärarna upptäckte saker. Kom också ihåg att t ex akupunktur var klassat som hokus-pokus i Sverige till bara för 10 år sedan. Idag sätter var och varannan mödravårdcentral och sjukgymnast nålar...

Sverige ligger inte direkt i framkant för nyheter. Reiki till exempel, är en godkänd behandlingsteknik i Schweiz och Nederländerna. Om du får en utbrändhetsdiagnos där, blir du ordinerad en initiering i reiki, så att du kan självbehandla.

Jag säger inte att alternativa metoder ALLTID är bättre än västerländsk medicin. Nej, inte alls. Men jag tror att man ska ha ett öppet sinne och känna efter vad man själv mår bäst av.

Men häxhattar går bort.
Det tycker jag är oseriöst och drar ner en hel bransch.

2 kommentarer:

  1. I både Storbritannien och Frankrike ingår homeopati i den "vanliga" sjukvården. I en undersökning bland brittiska läkare svarade en stor andel (minns inte exakt hur stor) att de använde homeopatiska metoder varje dag.

    SvaraRadera
  2. Jag vet!
    Det är fantastiskt efter i Sverige på den fronten!

    Vi får hoppas på EU i den här frågan, tror jag.

    SvaraRadera