söndag 4 april 2010

Sockertips i godistider...

Socker är inte nyttigt. Det vet man ju.
För egen del trodde jag länge att fett var farligare än socker, men ack! så fel jag hade...

Socker är en drog.
Den är lika beroendeframkallande som heroin, säger somliga, och tänder samma beroendemönster i hjärnan som nämnda drog.
Skulle socker uppfunnits idag, skulle det inte blivit tillåtet, säger de också.

Struntprat, tänkte jag. Socker har vi ju ätit i alla tider, och ingen har väl mått dåligt för det?
Sedan såg jag en redovisning av hur mycket socker vi äter idag jämfört med för 200 år sedan. Då blev jag förskräckt!

Vi äter idag ca 43 kilo socker per person och år i Sverige.
På 1800-talet var det 4 kilo.
Det är en viss skillnad! Och tittar man tillbaka till 1700-talet, så fanns nästan inget socker alls, bara naturliga sötningsmedel som honung och fruktsaft.

Socker är en produkt som framställs genom en kemisk process. Det är ett koncentrat och därmed mindre naturligt än ursprunget (sockerbetor eller sockerrör). Jämför t ex med citron. Att äta en citron är gott men surt. Att äta en matsked citronsyra är rent farligt!

Vad gör sockret i våra kroppar, förutom att göra oss mer sötsugna?

Blodsockret åker förstås berg- och dalbana.
När sockret kommer in i kroppen, blir vi superpigga och stimulerade. Allt går fortare och vi klarar av att tänka/röra oss snabbt.
En halvtimme efteråt får vi en svacka. Den kan upplevas olika djup, från att bara känna sig hängig till att man bryter ihop och vill gråta. Då vill man förstås slippa må så trist – och så tar man en liten dos socker igen...
Mat har man snabbt mindre behov av. Hungerkänslorna blockeras. Eftersom man går runt på socker, får man då mindre viktiga byggstenar till sin kropp. Socker är bara snabb energi - bygger ingenting!

Dessutom "stjäl" socker vitaminer.
Alla kolhydrater/stärkelse; rör-, druv-, och fruktsocker, behöver B-vitaminer
för sin omsättning i kroppen. I de vegetabilier som innehåller socker finns därför naturligt B-vitaminer. Vid framställning av strösocker försvinner alla näringsämnen. När kroppen bryter ner sockret används B1, B2 och B3 vitaminerna, och eftersom sockret inte tillför dessa vitaminer så "stjäl" sockret dessa vitaminer från kroppen.

Så:
Varje gång du äter socker äter du TOMMA kalorier, SKAPAR ett beroende (som kan bana väg för andra beroenden) och UTARMAR din kropp på B-vitaminer.

Tänker man på det varje gång man dricker läsk, äter godis eller tar en efterrätt, blir det liksom inte lika gott...

Glad påsk! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar