lördag 2 oktober 2010

Kortsiktigt pengatänkande och miljöförstöring

Såg Avatar för första gången. (JA, jag vet. Lite sent. Men bättre sent än aldrig!)

Men jag blir lite fundersam... Miljöförstöringen på planeten Pandora, som hela biosalonger sitter och snyftar över, är ju bara en bild av vad vi gör på vår egen planet!

Varför gråter de inte över det?

Som 16-åring började inse hur illa det var ställt på Jorden. Jag gick med i en freds- och miljöförening, där utbildning stod i centrum och lärde mig om regnskogsskövling, förgiftning av våra världshav, överfiskning, insekts- och bakteriedödande medel, utrotning av djur och mycket mer.

Det var tufft. Jag hade svårt med att förstå hur jag skulle kunna leva vidare på den här planeten, fortsätta som om ingenting illa händer.

Jag kämpade i åratal med hur jag skulle förhålla mig till det här. Ska jag bli miljökämpe? Eller "bara" göra rätt själv, i mitt lilla sammanhang? Eller missionera om miljö och fred? Eller lägga mig ner och dö?

För det är förfärligt. Och det pågår hela tiden. De flesta människor väljer nog att stänga av, för de orkar inte ta in allt hemskt.

Men vi måste.

Vi måste veta att Östersjön är hopplöst förlorad, på grund av orenade avlopp som går rätt ut i havet och konstgödsel från Sveriges åkrar som sköljs via bäckar och åar ut i sjön. Att regnskog skövlas i kvadratkilometer varje dag, för att utvinna mahogny och teak (1 träd av kanske 40, resten bränns), utvinna underlag för etanol, odla soya och massor av annat. (Och nej, man nyodlar ingenting. Inte en enda planta.) Att fisken i våra världshav faktiskt är på väg att ta slut pga överfiskning. Att enda anledningen till att växthuseffekten inte har fått större effekt än, är att "the global dimming" (den globala fördunklingen) - dvs föroreningar - ligger som ett dämpande täcke.

Och allt beror på precis samma sak som i Avatar: Kortsiktigt pengatänkande.

Det sitter några kostymnissar och funderar på hur de ska göra mer pengar. Resultatet blir överutnyttjande av planetens resurser.

Det kommer att gå åt pipan om vi inte vänder håll. Och det snart!

Men jag är tacksam för Avatar. Kanske kan det bli en del i att ändra vårt tänkande. Den stora genomslagskraften som filmen har haft är ju betydelsefull.

Önskar bara att det hade funnits en eftertext:
Det pågår här och nu.
Vi är alla ett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar