fredag 22 oktober 2010

Könsdiskriminerande föräldrar

Jag har upptäckt en sak vad gäller fritidsaktiviteter: Föräldrar behandlar sina barn olika beroende på om de är killar eller tjejer.

Killar har fritidsaktiviteter från späd ålder. Fotboll, hockey, gokart, motocross, simning, gymnastik... Det är självklart att de ska vara aktiva redan från tre-fyra års åldern.

Tjejer däremot får ofta vänta till långt upp i skolåldern innan de får välja fritidsaktiviteter. De får bara vara med och skjutsa sina bröder, hänga med på tävlingar och sälja korv på matcherna.

Tjejerna får hänga med, killarna gör.
Vilket hemskt budskap!

Jag vet inte om det är skillnad mellan familjer på landet och i stan här, eller olika i olika landsändar, men såhär är det där jag bor. Killarna började med fotboll i treårsåldern, tjejerna i bästa fall med någonting i sexårsåldern.

Orättvist!

Vad mer är: Aktiviteterna splittrar familjerna. Helgerna går åt till att skjutsa, titta på matcher, packa och packa upp. Återigen får deras aktiviteter styra och ta plats. Tjejerna hänger med eller puffas runt. Budskapet blir att det är ok för killar att prioriterar sitt framför familjen. (Precis som de senare -i vuxen ålder - prioriterar jobbet.)

Inte ok.
När vi pratar om jämställdhet kanske vi ska se mer på vad vi i verkligheten gör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar