måndag 27 september 2010

Skofabrikanter - hör upp!

Idag ska jag prata om fötter. Detta inlägg är speciellt riktat åt alla som producerar skor, men även vanliga dödliga kanske kan lära sig något av värde.

Friska fötter är breda. Tår ska spreta, ha mellanrum och bre ut sig - helst som en solfjäder. Ingen tå är extra lång, utan de sitter i en jämn linje, en fyrkantig profil. Därför behöver skor vara breda och ha tvär tå.

Glada fötter har hög hålfot. Alla ska ha lyftad hålfot i stående och gång. Vi ska därför ge plats i skor och stövlar åt höga vrister.

Hålfoten ska hållas uppe med muskulatur för att fungera. Det hjälper därför inte att ha hålfotsinlägg eller extra uppbyggd hålfot inuti en sko.

I gången ska vi vrida eller rotera foten från utsidan vid hälens isättning, till insidan framme vid stortån i frånskjut. Skor behöver därför vara mjuka i sulan, så att man kan vrida skon utan större ansträngning.

Dessutom ska ett friskt steg skjuta ifrån med bara stortån och främre trampdynan. Därför ska skor gå att böja där.

Så, skotillverkare! Nu vet ni!
Såna skor vill vi ha!

Var vänlig släng alla skor med tunga, stela sulor. Alla stövlar och skor med så låg vrist - hiva dem. Lägg inte tid och pengar på att försöka ersätta våra ståendemönster och gångmönster med tjusiga material och sinnrika uppbyggda bullar inuti skorna.

Och hallå: Ingen mår bra av pumps. Ingen har längst långtå.
Dessutom är det fult.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar