tisdag 7 september 2010

Ett liv i enkelhet

Vi har så mycket saker omkring oss. Oj, vad vi behöver saker!

Fotoramar, skor, strumpor, teknikprylar, leksaker, köksattiraljer...

Oftast är det ju skönt. Det är härligt när man har precis det man behöver. Och faktum är att det är betydligt trevligare att sätta på en maskin tvätt, än att ställa sig och handskrubba.

Men prylarna tar plats. När det är fullt i skåp och lådor, händer något konstigt: Prylarna börjar dra till sig prylar.

Plötsligt är det svårt att slänga saker. Det börjar oskyldigt. "En sovsäck kan vara bra att ha någon annan gång, den lägger vi upp på vinden." Snart blir förklaringarna allt mer krystade. "Mina gamla leksaker kanske blir värda pengar om några år." Och sedan finns det ingen hejd på samlandet. "Vi sparar barnkläderna till när barnen ska bli föräldrar."

Det är galet!

Ju fler saker, desto långsammare flyter energierna. Stillsamma energier betyder att saker inte kan lämna - och nytt kan inte heller komma till oss.

Hälsosamt är att rensa med jämna mellanrum. Sälj, ge bort, släng - vad som helst för att bli av med sakerna. Då flyter livet lättare.

Jag tror att vi känner det lite instinktivt. Det är därför vi söker ett enklare boende på semestern. Då åker folk ut till små stugor i skogen, utan el och rinnande vatten. Muggarna i skåpet är udda och det finns precis fyra tallrikar. Vi har inte med oss så mycket kläder, utan återanvänder friskt. Där sitter vi sedan på gamla stolar i gasollyktans sken och löser korsord i en fem år gammal tidning.
Och vi är sååå lyckliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar