onsdag 8 september 2010

Övervikt

- Tänker du mycket på det? frågade min kloke gubbe ute i skogen.
- Ja, erkände jag.
- Sluta med det. Så länge du tänker på din övervikt, ger du den energi och gör den verklig.

Det var klokt. Väl talat av en klok gubbe.

Men HUR slutar man tänka på sin övervikt?
Jag ser den i varje spegel, i varje skyltfönster - och i varje mötandes ögon.

Det är allra värst: Att se sig själv i andras ögon.
Det är inte så smickrande.

Man bemöts främst utifrån sitt yttre när man är stor. I första hand är man överviktig, i andra hand andra saker som kvinna eller anställd. Det är bara de goda vännerna och sanna människorna som ser förbi.

En bekant sa till mig att hon var trött på att få samma diagnos oavsett vad hon söker för. Oavsett om hon kommer till doktorn för halsinfektioner, onda knän eller skavsår så påstår läkarna att det beror på hennes övervikt. Jag undrar vad som skulle hända om en läkare sa detsamma om någons hudfärg eller kön?

Det är konstigt.

Men min kloke gubbe sa en bra sak till. Han blev - ovanligt nog - arg.
- Varför kan inte folk acceptera människor som de är?
Och sedan fortsatte han:
- Men när tankarna kommer, försök att inte gå in i dem. Bara stå där och iaktta dem, utifrån. Förstå att det bara är ditt smärtjag som försöker få uppmärksamhet. För så länge du tänker på det, så finns det. Försök att komma ihåg ditt sanna jag, det som verkligen är du. Gå inte i affektion, håll känslorna utanför.

Och det fungerar faktiskt! Känns rätt härligt. I stället för att gå in i skuld och skam och ångest, tittar jag på. Jaha, så förväntas jag känna. Jaha, så tänker de.

Det är skönt.
För jag är ju jag! Inte min övervikt.

4 kommentarer:

  1. håller med din man till 100%, men har själv många gånger känt mig utanför, stor och klumpig. Att vi människor ska vara så snabba att döma andra. Hur skulle världen se ut om det bara fanns en sort? Vilket vikt skulle vara ok? Vilken längd? För där får man inte heller sticka ut som tjej. Vilken hudfärg skulle vara ok? Knappast vit eftersom de flesta anser solbränna som finare än blekt skinn.
    Mår man bra så är det ok. Mår man inte bra pga sin övervikt, då får man söka vikt. Men bara för sin egen skull. Inte för någon annan.

    Hälsar överviktiga Ulla

    SvaraRadera
  2. Fast kön och hudfärg är ju inte skadligt? Övervikt är ju faktiskt skadligt för knän tex. Sen det där med halsont och skavsår låter ju lite dumt dock.

    SvaraRadera
  3. Övervikt kan vara skadligt - men behöver inte vara det!

    Jag har prima värden på allt (utom näringssättning, roligt nog). Perfekta blodvärden, lågt blodtryck, lilla hjärtat är i god kondition. Man kan vara rund/tjock och hälsosam, tro det eller ej. :)

    Vissa hälsorisker finns det absolut, men att skylla halsont på övervikt är väl lite löjligt? Det vore som att skylla ryggsmärtor på att man är kvinna. Eller dålig syn på hudfärg. Det var så jag menade...

    SvaraRadera