torsdag 24 februari 2011

Mikrovågsugnen är en hälsofara!

Det var väl Sanna Ehdin som sa det först (eller åtminstone tydligast) i Sverige: Släng ut mikrovågsugnen!

Helt rätt.
Mikrovågor är inte lämpade för att varken värma eller laga mat.

Varför inte?
För att mikrovågor värmer och tillagar maten genom att skaka den. Tyvärr skakar den samtidigt sönder proteinbindningarna! Förutom att därigenom förstöra själva proteinerna, skadas också vitaminerna i maten. Detta eftersom vitaminer sitter med proteinbindningar! När bindningarna förstörs, kan inte kroppen ta upp vitaminerna.

Professor Stig Bengmark (tidigare Lunds universitet, nu London University) har forskningsresultat som tyder på att 97% av vitaminerna försvinner ur maten i mikrovågsugnen. Och detta redan när den värms på moderat värme (450-600) i några minuter!

Det finns också forskning som visar att fettet förändras, så att bindningarna även i dessa molekyler förstörs och gör fettet obegripligt för kroppen. Då reagerar kroppen på samma sätt som för allt transfett: Fettet skadar kärlväggarna, ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och skapar inflammatoriska processer och allergier i kroppen.

Att äta vitamin- och mineralfattig mat innebär att man får näringsbrist. Det gör också att man inte blir mätt på samma sätt, samt att man blir snabbare hungrig. Kroppen har ju inte fått de byggstenar den behöver för att underhålla och reparera kroppen, så den vill ha mer.

Läkare har slagit larm för att åldringarna i Sverige får så mycket mikrovärmd mat. De kunde se en försämring av de äldres hälsostatus från dag 1 med mikromat.

På många arbetsplatser finns endast mikrovågsugnar idag. Studenter äter mikrovärmd mat. Barn äter mikrovärmd färdigmat när de kommer hem från skolan. Bäbisar får mikrovärmd välling och babymat!

Det är katastrof. En veritabel hälsokatastrof.

Det är eländigt och förskräckligt att en respekterad och väl etablerad tidning som Hälsa har ett flersidigt reportage om kost och hälsa, där man rekommenderar användandet av mikrovågsugn. DÅ ÄR MAN DÅLIGT PÅLÄST!

Vi måste lära oss att laga mat på bättre sätt. De bästa och mest skonsamma metoderna för matlagning är ångkokning, att göra sopor och grytor samt ungstillagning.

Vi måste sluta ge oss själva och dem vi bryr oss om mikromat.

Vi måste ställa krav på våra restauranger och matställen att inte tina, värma eller laga mat i mikro.

Vi måste se till att skolmaten tillagas på rätt sätt – inget "cook and chill".

Vi måste sluta tro att det är "bekvämt" med mikro. Det går precis lika fort att värma vatten i vattenkokaren och göra välling, och nästan lika fort att värma maten i en kastrull med lock på en platta. Eller så kan vi äta maten kall! Kanske dricka varmt te till, som japanerna.

Hur som helst: Släng ut mikron från köket!
Det enda den duger till är att värma vetekuddar i.
Jag har min i tvättstugan just för det ändamålet...

2 kommentarer:

  1. Skönt med medsystrar med bra tankar som ambassaderar för en klok livsföring i hela kedjan. Jag mailade med chefredaktören på tidningen HÄLSA och sa därefter upp min prenumeration. Ärendet var deras betygsättning på ett margarin med någon ny tillsats och tidningen berömde och rekommenderade - mot, enligt mig, bättre vetande.
    Har inte tagit strid än mot Unilevers plantering av Becel på Hjärtavdelningen på Växjö Centrallasarett. En bra strategi för deras del, men omoraliskt och ansvarslöst...
    Mvh Karin

    SvaraRadera
  2. Jag har ett inlägg på G om transfetter också... Då får Becel se upp! :)

    SvaraRadera