måndag 19 juli 2010

Svensk sommar

Sommar innebär uteliv. Så mycket som möjligt ska göras ute. Äta - helst både frukost, lunch och middag, träna, umgås, diska och sova.

Det spelar knappt någon roll vilket väder eller temperatur, ut ska vi. Om det så innebär ylletröja, så ska det grillas och ätas ute. Vi ligger och solar med stela kroppar och pytteskinn. "Rör på er barn, så ni inte fryser" ropar vi entusiastiskt på utflykten.

Moln är bara tillfälliga motgångar, regn bra för potatisen. Positiv attityd och raggsockor fungerar i alla väder.

Så fort solen lyser åker vi till stranden och lever badliv. Då står vi ut med sand i håret och maten, iglar i sjön och odrägliga badgrannar. Bara för att upptäcka att benen domnar när vi går ut i vattnet och att det gör ont efter 10 sekunder när celldöden i smalbenen börjar.

Och om det blir varmt, så där på riktigt, då lamslås hela Sverige. Plötsligt blir vi sådär mañana mañana som i Sydeuropa. Hälften klagar över hettan och den andra hälften badar och solar maniskt, för att insupa sommarens alla sekunder.

I september går vi in igen. Då är solbrännan redan ett minne blott och resterna flagnar från axlarna. Vi kryper upp i soffan och knäpper på TV:n och tänder ljus, trots att det är precis lika varmt och ljust som i juni. För i september är det höst och då höstruskmyser vi.

Traditioner och årstider ska respekteras.
Även om klimatet inte gör det...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar