torsdag 1 juli 2010

Australien - inte alls vad jag trodde!



Min makes syster bor i Australien.
Innan vi fick barn, tog vi långsemester över jul ett år och åkte ner. Vi ville hälsa på henne i första hand, och titta på det spännande Australien samtidigt.

Det var inte alls som jag hade trott.
Australien är ju lite mytomspunnet i Sverige. Det var dit som alla ville åka när jag gick på gymnasiet. Alla jorden-runt-luffar måste innehålla den kontinenten om de skulle räknas. Australiensare var sköna, avslappnade, lite väderbitna och snygga (killarna, alltså).

Att åka till Australien är en helvetesresa. Som alla vet är flygplansstolar hiskeligt obekväma. (Vem är de designade för? Kutryggiga med gam-nacke?) Flygplansmat är äckligt, toaletterna är läskiga och folk luktar och låter och brer ut sig. Man är rätt trött på att flyga efter typ 9 timmar, t ex om man flyger till USA. Till Australien tar det 36 timmar. Jag behöver inte säga mer.

När vi väl kom fram, var det värmebölja. Under de fyra veckor vi var där tror jag att temperaturen aldrig sjönk under 30 grader (på natten heller). Flera dagar i sträck var det över 40 grader i skuggan! Det är för varmt för mig. Jag får ränneskita vid 25 grader. Det gick åt mycket dricka... Jag kröp i skuggan längs med byggnaderna som en övernitisk spion och så fort det fanns vatten i någon form av ansamling, badade jag.

Systern bor i Adelaide. Där var det mesta väldigt "laid back". Väldigt många vägar byggdes om hela tiden, det tog lång tid att göra det mesta, folk var rätt slöa, saker blev aldrig färdiga, servicen var långsam och det saknades driv. Dessutom var staden byggd på det där fula amerikanska sättet: Det saknas en stadskärna. Allt är liksom bara utspritt på några kvadratmil. En pub här, industrilokaler bredvid, ett villaområde där, en affär, ett rivningsområde, en sportanläggning... Och vägar vägar vägar.

Inte min pryl.

Dessutom kryllade det av giftiga saker.
"Gå inte ut i trädgården på morgonen. Då solar sig alla Brown Snakes, och blir ni bitna av dem hinner vi inte till sjukhuset."
"När du hämtar tidningen, peta ut den med en pinne då. I brevlådan sitter ibland spindlar som är livsfarliga."
"Akta, ställ er upp och backa från bordet! Det är en Huntsman, den har vi inget motgift mot."
"Skaka sängkläderna varje kväll innan ni går och lägger er och sätt aldrig på er ett par skor utan att skaka dem hårt. Smådjur, framför allt spindlar, kryper in och gömmer sig där."

Man blir utmattad av att alltid vara rädd.

Det mest positiva var förstås sällskapet och maten. Både alligator, känguru och emu var gott. Vinet var trevligt och badandet bra. (Utom när det var svartflagg och vi badade ändå, för att vi inte visste att det var hajvarning.) Shoppingen var också bra, det fanns både västerländskt, österländskt och annat i en härlig mix.

Men annars lämnade Australien mig ganska kall.
Vissa ställen liksom fastnar i ens hjärta, andra inte.

Australien får vara för mig.
Nya Zeeland däremot... :)

2 kommentarer:

  1. just precis därför har jag aldrig haft någon längtan att åka till Australien. Och nu är jag HELT övertygad:-), Hälsar Ulla S

    SvaraRadera
  2. :)
    Eller åk dit och bilda dig en egen uppfattning.
    Jag har en tendens att vara lite svart/vit i mina åsikter...

    SvaraRadera