fredag 16 juli 2010

Liten omsättning - ingen arbetsgivaravgift!

Jag har ett enkelt förslag: Låt alla små verksamheter slippa arbetsgivaravgifter helt och hållet.

Det kunde finnas någon sorts begränsning på nettoomsättning, t ex 200.000 kr per år eller något liknande.

Detta skulle gynna små verksamheter, som glasskiosker som bara är öppna sommartid, föreningar som ska avlöna sina ledare, små museer och verksamheter som är i uppstart.

Varför?
För att det är så många skatter och avgifter, att det tar död på de småskaliga verksamheterna.

Ta t ex ett litet sommaröppet café. Det har i bästa fall öppet 12 veckor om året. Verksamheten blomstrar om det är lagom varmt väder, men kan kapsejsa totalt om det regnar. I dagsläget vågar folk inte starta och driva sådana ställen, eftersom det är så osäkert. Av varje intjänad hundralapp går först 20 kr till moms. Därefter fasta kostnader som hyra och el och maskinpark och skylt vid vägen, kanske 40 kr. Så har man ju råvarukostnaden på några kronor, 5 kanske. Kvar är 35 kr. Om det vore så att man faktiskt tjänade dessa 35 kr i lön, så hade det ju inte krävts så många gäster per dag för att kunna dra ihop till en liten inkomst. Idag går dock 33 % till arbetsgivaravgifter. Kvar blir 23 kr, som det ska skattas på. Med normal kommunalskatt får caféägaren därför endast 16 kr i plånboken.

Det är förstås helt orimligt - eller dödar i alla fall småskalighet.

Därför saknar vi trevliga små sommarcaféer, entreprenöriella glassförsäljare på stranden, sommaröppna museigårdar och allt det där som gör Sverige till ett trevligt turistland – och ett trevligare land att bo och verka i!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar