måndag 12 juli 2010

Ekologiska varor

Att ekologiskt är bra har väl inte undgått någon. Hur stor skillnad det var i näringsinnehåll visste jag inte förrän för ett år sedan!

Det finns mätningar på näringsinnehållet i ett flertal grödor - broccoli, morötter m fl - från 1950-talet. På 80-talet gjorde man om mätningarna. Resultatet var skrämmande! Pga konstgödsel och utarmade jordar, var näringsinnehållet 75-90% lägre än förra mätningen. På 2000-talet mättes återigen samma grönsaker. Då hade näringen minskat med 70-95% jämfört med mätningen på åttiotalet!

Det innebär att vi får i oss extremt lite näring. De kostråd som skrevs på 60-talet är helt ointressanta. Inte heller något vi lärde oss på 80- eller 90-talet gäller.

Också innebär det att vi måste äta fruktansvärda mängder mat för att få i oss de näringsämnen som kroppen behöver för sin återuppbyggnad. Då får vi samtidigt i oss för mycket fett och för många kolhyderater och vi blir feta. Ändå är vi tröttare, sjukare och ledsnare än någonsin, eftersom vi trots allt ätande inte blir nöjda.

Den kravodlade maten är näringstätare. Eftersom den inte konstgödslas, växer den långsammare och mognar långsammare. Det är "riktig" mat - och den smakar mycket bättre!

Att köpa icke-kravodlade grönsaker och frukter är att betala väldigt dyrt för en massa vatten och tomma kalorier. För att inte tala om att man får släpa väldigt tungt för att få i sig det man behöver!

Det är inte lönt att köpa annat än ekologiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar