onsdag 1 december 2010

Tumme med hantverkare

Med tyg och garn är jag väldigt händig.
Jag kan göra nästan vad som helst med de mjuka materialen, utan mönster eller med. Det växer fram sjalar mellan mina händer, barnen har hemstickade mössor i specialdesign, jag syr gärna kläder eller annat, tovning är superkul och allt annat pyssel också.

Men trä...
Jag har aldrig gillat att jobba i trä.
Det är opålitligt. Trä spricker, sväller, böjer sig, går inte att ångra. Läskigt.
Däremot ÄLSKAR jag doften! Det är fantastiskt med alla typer av trädoft - sågat, bränt, svarvat, hugget - bara jag slipper dona själv.

När det gäller snickeri är jag oerhört okunnig. Om någon säger till mig: Såga där och hamra i en spik där, så klarar jag väl det hjälpligt. Det finns dock ett inneboende motstånd. Jag gillar det helt enkelt inte.

Därför hyr jag gärna in hantverkare när det är snickeri på gång. De bara gör, och det blir färdigt. Det gillar jag. Ibland måste jag bestämma lite saker, men det brukar jag reda ut. Ta beslut kan jag, även om jag inte kan snickra.

Jag vet inte om det är för att jag har haft en viss träning, men så här är det: Jag är bra på att hantera hantverkare. De gillar mig. Jag pratar lite, hjälper till lite, underlättar lite, bjuder lite på kaffe eventuellt och sedan är det fixat. När jag är hemma, blir det aldrig problem och alltid lite extra hjälp. De fixar och donar, de tar inte extra betalt, de är trevliga.

Min Make hamnar i en helt annan sits. Ofta blir det någon sorts tuppfight, eller åtminstone hanar som spänner musklerna mot varandra. Det beror nog på att Maken kan mer om snickeri, och gärna ifrågasätter det som hantverkarna säger.

Så gör inte jag. Jag är så innerligt tacksam att jag slipper göra, så jag låter dem hållas. Blir det sedan inte precis så som jag hade tänkt mig, så blir det nog bra ändå.

Det är praktiskt att bli hej och du med hantverkare. När man har knutit ett band, är det lättare att få saker gjorda snabbare. De dyker upp fort, de hjälper till, det är raka rör. Jag gillar!

Jag kanske har tummen mitt i handen - men jag har tumme med hantverkare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar