torsdag 9 december 2010

Eget ansvar

Några slumpvis utvalda människor fick svara på frågan om de var bekymrade över den senaste larmrapporten om att nästan all juice innehåller förbjudna gifter/bekämpningsmedel.

Någon sa ja. Övriga sa nej, med olika motiveringar.
Den klassiska: Ja ja, det är nya larm hela tiden. Det som är livsfarligt idag är bra i morgon. Jag gör som jag alltid har gjort.

Då måste jag replikera så här: Tänk om ALLA dessa larmrapporter är sanna? Tänk om chips verkligen ÄR jättefarligt, om bananer innehåller höga halter hemska gifter, om insjöfisken är full av tungmetaller och juicen är giftig? Tänk om det bara är så, att man inte pratar vidare om det som redan har uppdagats, för att det inte är en "nyhet" längre?

För precis så är det. Chips är inte mindre farligt än förut. Det är precis lika farligt med transfetter som man uppdagade för några år sedan. Och visst är bananer som inte är KRAV-odlade mer giftiga än nyttiga. Så är det!

Ett annat argument kom från en ung tjej.
Den överbeskyddade: Om det var så farligt skulle det inte få säljas i affären.

HA! Snacka om att ha en övertro på överheten!
Vilka skulle hindra farliga produkter från att säljas, tänkte hon?
Livsmedelsverket? Som inte någonsin vågar ta beslut förrän det kommit åtta olika studier från olika håll i Sverige (och vi har inte så många som forskar på livsmedel), och som inte vill stöta sig med livsmedelsindustrin?
Eller socialstyrelsen, som är halvt om halvt köpt av läkemedelsindustrin?
Skulle inte tro det...

Nej du, lilla gumman, det hänger på dig och mig. Vi är själva ansvariga för att veta det vi behöver för att leva. Det är tufft, visst är det så. Det är mycket information som vi måste leta reda på och smälta, jag håller med. Men det är verkligheten!

Det är ingen annan som tar ansvar för våra liv.
"Alla andra gör ju det" är en väldigt klen tröst när vi och våra barn blir sjuka.
Och äter vi fel saker så kommer vi att bli det. Tyvärr kommer ingen att bli varken stämd eller hängd för det, så den enda som lider är just DU.

Och visst är det jobbigt att ta eget ansvar.
Det var väl lite det vi tillsatte de här myndigheterna för - att de skulle hjälpa oss med det.
Men tyvärr - det har inte slagit väl ut. Helt andra krafter styr: Marknadskrafter, BNP, tillväxtjakt, politik, livsmedelsindustrins lobbygrupper, läkemedelsindustrins makt...

Nej. Vi kan inte lita på någon annan när det gäller vår hälsa.
Det är bara jag och du som kan förändra något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar