tisdag 28 december 2010

I Jesu Kristi Namn

Vilka styggelser som har begåtts i Jesus namn.

Våldsbrott, krig och förtryck.
Övergrepp i kloster, för att "stävja" kättare.
Vansinnigt plågsamma metoder för att "rena" såväl troende som otrogna, t ex piskrapp och gissel.
Häxprocesser, förföljelser av de som inte tror likadant.

Ondska.
Det är vad det är för mig. Ren och skär ondska.
Och dessa fruktansvärda handlingar sker i Jesu Kristi Namn, den fredliga, vänliga, toleranta person som beskrivs i Bibeln!

Det gör mig så ont.

Givetvis förstår jag att det handlar väldigt lite om kristendomens grundvalar, och väldigt mycket om enskilda individers maktbehov och självfullkomlighet.

Tyvärr tycker jag att kristendomen har attraherat väldigt många sådana människor, eller åtminstone haft för vana att utse dessa till präster och kardinaler och biskopar. Kanske har onda människor sett sin chans att kunna klättra i en kyrka där alla andra är vänliga och modesta. Kanske har de trott att ändamålen helgar medlen och att de verkar för det goda i all sin förvirring.

Jag vet inte - men helt FEL är det!
Och jag blir upprörd. Den religion som borde ha vuxit fram ur Jesus ord är en vänlig, klok och vacker religion. Så är det inte. Alltför många kristna människor är intoleranta, rigida och otänkande.
(Observera nu att det inte gäller ALLA kristna! Bara allför många.)
En god kristen skulle aldrig kunnat döda en annan för att sprida budskapet om Jesus. Han skulle heller aldrig ha våldtagit eller torterat någon, oliktänkande eller ej. Han eller hon skulle inte ha tvingat på någon kristendomen, bara resonerat och kommunicerat.

Vi vet att det inte har gått till på det viset. Idag låtsas vi att vi kristna har varit så vänliga och heliga, och hela tiden haft Jesus som ledstjärna i vårt missionerande.
Det är ren och skär lögn.

Jag tycker att kyrkan skulle skämmas!
Så mycket ont som har skett innanför ramarna för kristendomen...

Därför kan jag aldrig bli en del av den.
Oavsett hur stor min beundran för Jesus och hans läror är.
För jag tänker ALDRIG representera den kristna historien! Den är alldeles för skamlig och alltför långt ifrån källan.

2 kommentarer:

  1. tyvärr är väl inte kristendomen förskonad från maktgalna människor lika lite som någon annan religion. Dagens kyrka kan inte sona de brott som har begåtts tidigare. Däremot kan de jobba för att öppna upp och skapa en modern kyrka för nutidsmänniskorna. Där folk känner sig hemma. Inte osäkra och dömda. För mig är kristendom rätt och slätt kärlek. All ondska som har funnits och som finns har vi människor själva skapat och använt religionen som ursäkt.

    SvaraRadera
  2. Hm...
    Jag har svårt för religion.
    Tro, däremot, är jag väldigt på för.

    Det är när tro blir religion, som alla sådana dumheter begås. Då uppstår maktstrukturer, förtryck och elakhet.

    Tron "kristendom" är kärlek. Kyrkan/religionen kring den är det inte, det är min åsikt. Även idag sker hemskheter där. "Mindre" saker som kring biskopen i Växjö och allvarligare saker som romersk/katolska kyrkans prästövergrepp på barn.

    Nä, jag tycker: USCH och SKÄMS!
    Hade jag varit Jesus, hade jag gråtit.

    SvaraRadera