måndag 6 december 2010

Livsmedelsverket - vad gör ni egentligen?

Vad i hela fridens dar har Livsmedelsverket för uppdrag?

Kontrollera och informera om våra livsmedel, trodde jag.
På hemsidan hittar jag ingen direkt målformulering, så jag tänker antaga att jag har rätt.

Jag har en del frågor:
- Varför rekommenderar ni inte ett förbud mot smakförstärkare som natriumglutamat?
Forskningsrapporter och oräkneliga case studies tyder på att det är ett riktigt rävgift, som saboterar våra hjärnor och bryter ner våra kroppar. Eftersom det faktiskt inte är något vi behöver, kunde ni ta det säkra före det osäkra och förbjuda skiten.

- Har ni över huvud taget någon koppling till den utmärkta forskning som bedrivs i Sverige på området? I Lund, i Linköping, i Uppsala, på Karolinska... Det finns säkert ännu fler bra forskningsteam på området näring som jag inte känner till också. De rapporter som dessa forskare sliter med i månader, åratal - läser ni dem? Och i så fall: Varför utgår ni inte ifrån dessa i era rekommendationer?

- "Mjölk ger starka ben", "6-8 skivor bröd om dagen"... Hade ni del i dessa kampanjer? Om inte: Varför tog ni inte tydligt avstånd ifrån dem? Det är ju förkastliga budskap. Mjölk ger INTE starka ben. I Sverige och Finland dricker vi mest mjölk i hela världen. I Sverige och Finland har vi mest benskörhet i hela världen. I Kenya dricker inte vuxna mjölk alls. Där har man heller ingen benskörhet alls. Det kräver ju inte en Einstein att räkna ut sambandet. 6-8 brödskivor om dagen har ju förstört en hel generation. Bröd är inte vår viktigaste mat! Vi ska äta havsmat, fisk och skaldjur, och grönsaker/rotsaker. Det är vår viktigaste mat. Bröd, pasta, cous cous, matvete, ris - allt spannmålsbaserat bör vi hålla igen.

- Maten innehåller inte det vi tror. Varför går ni inte ut med information till "vanligt folk" att det är inflation i näringen i våra livsmedel? Att det inte finns alls så mycket vitaminer och mineraler som vi tror? Att de kostråd som baseras på recept från 50-talet inte gäller idag? Att 1 äpple om dagen nu motsvarar 4 frukter om dagen?

Är det så konstigt att vi är överviktiga? Nej. Våra intelligenta kroppar vet att vi inte har fått i oss tillräckligt av de små byggstenarna, så de sänder ut hungersignaler och sätter oss i stress för att vi ska jaga vidare efter mat.

Är det konstigt att vi har fibromyalgi, ADHD, mystiska allergier? Nej. De främmande substanserna i våra livsmedel (pga konstgödsel, besprutning, tillsatser, genmodifiering mm) gör oss sjuka.

Nej, Livsmedelsverket:
Ta ert ansvar och se till att folk får veta hur det står till med maten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar