onsdag 2 mars 2011

Transfett

Säger man transfett, så vet de flesta att det inte är jättebra för hälsan. Det står liksom inte högst upp på inköpslistan, om man säger så. Snabbförklaringen är att transfett är upphettade till farligt höga temperaturer, man har tillsatt mängder av direkt farliga kemikalier och de är förändrade på molekylnivå så att kroppen inte känner igen dem och kan inte använda dem. (Lagrar dem därför, eller låter dem susa runt i blodomloppet för länge. De skapar bl a hål i kärlväggarna, som kolesterolet försöker laga. Därför får man höga halter av kolesterol av transfett.)

Något som folk inte verkar ha fattat är detta:
ALLT MARGARIN ÄR TRANSFETT.

Det spelar ingen roll vilket märke som står på flaskan eller paketet. Becel, Milda, Lätta, Lätt och lagom, rinnande margarin av olika slag... Alltihop är transfett.

Med hjälp av mördande reklam har man marknadsfört dessa helt onaturliga fetter som hälsosamma. Tyvärr stöder inte forskningen det alls. Tvärtom: Man vet idag att det finns klara samband mellan transfetter och hjärt-/kärlsjukdomar samt övervikt. Ändå finns det vårdcentraler som rekommenderar margariner för just hjärt-/kärlpatienter! Det är förfärligt.

Det enda fett som vi ska ha i stekpannan eller på mackan är smör. Vill man ha ett mer bredbart alternativ kan man använda smör som är utblandat med rapsolja. (Bregott, till exempel.) Observera: Ni vill välja KRAV-varianten! Annars är det stor risk att både mjölkprodukterna och rapsoljan är genmodifierad. Konstgödslad (och därmed snabbväxt, med mindre vitaminera och mineraler) är den garanterat.

Annars är det fin-fint med olivolja! Rapsolja är som sagt bra också. Linfröolja och sesamolja är trevliga, men med distinkt smak. KRAV-märkta produkter gäller förstås även här. Låt däremot bli majsolja, matolja och solrosolja. De har otrevligt höga halter av Omega 6, något som vi verkligen inte behöver mer av. (Eftersom omega 6 måste balanseras mot omega 3, och varenda kotte har brist på omega 3.) För höga halter av omega 6 skapar inflammatoriska processer i kroppen, vilket leder till smärta, dåligt immunförsvar och allergi.

I all färdigmat finns höga halter av transfett.
Man använder transfett för att öka hållbarheten i produkterna, precis som man överdoserar salt. Färdigmat är inte bra för hälsan.

Bröd utan transfett är svårt att hitta. Där heter transfetten "delvis eller helt härdat vegetabiliskt fett". Åh, om det ändå kunde komma en brödproducent som konsekvent bakade på olivolja och smör!

Ska du vara säker på att slippa äta transfett, köper du alltså de bra produkterna (smör, rapsolja, olivolja m m). Du låter bli färdigmaten och lagar eget. Storkok som du fryser in och tar med till jobbet, så att du slipper äta ute. Om du äter ute, så gå till de lite dyrare restaurangerna, där man verkligen kan laga mat och gör det på riktigt. Det skadar inte att fråga vad de använder för fett i matlagningen. Givetvis låter du bli att luncha på McD!

Det är egentligen väldigt enkelt! :)

6 kommentarer:

  1. Jag har alltid fått lära mig, genom släktingar som är läkare, och genom diverse forskningsartiklar genom åren att rapsolja inte alls är så nyttigt.
    Det är inte så länge sedan som rapsolja var otjänligt för människan och bara användes av industrin. Men så lärde man sig att raffinera den hårt och behandla den från gifter och annat så att vi kan använda den i maten. Det känns inte som att det är så nyttigt alltså. Har du hört något om detta?
    Men smör håller jag definitivt med om och det är det enda vi har på mackan och vid stekning! Eller olivolja! ;o)

    SvaraRadera
  2. Nej, rapsolja har jag tvärtom hört är utvunnet skonsamt! Spännande... Jag ska forska vidare om detta.

    SvaraRadera
  3. Lite läsning för den nyfikne!

    http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1348

    http://www.omega-3.se/livsmedel.html

    SvaraRadera
  4. Har nu läst runt lite om rapsoljan och på Wikipedia (den "supersäkra" källan) ;o) står följande:

    "Rapsodlare har förädlat växten så att modern raps har en utmärkt fettsyresammansättning med hög andel enkelomättat fett och saknar den giftiga erukasyra som tidigare gjorde raps olämpligt som livsmedel."

    Så det verkar ju kanske vara bra numera så länge det är KRAV-odlat så man slipper bekämpningsmedel. Sen tänker jag på att de flesta rapsfält ligger vid de stora motorvägarna och säkert får en hel del skadliga avgaser på sig. Och vad innebär egentligen "förädling"? Är det naturligt och nyttigt? :o)

    SvaraRadera
  5. Det finns lite erukasyra kvar i all rapsolja!!

    Jag tänker övergå till enbart smör, olivolja och cocosa.

    SvaraRadera
  6. Vad är erukasyra?
    Och finns den även i kallpressad ekologisk rapsolja?

    Här lär man sig saker... :)

    SvaraRadera