tisdag 15 mars 2011

En fixare

När jag hör ordet fixare, tänker jag automatiskt på fixare-sorkarna i Bamse. Det var ena luriga typer, som ställde till med ofog för att ge Krösus sork fördelar. Inte bra.
En fixare som jobbar för ädlare ändamål är dock förstås något bra!

Jag har sökt en del jobb, nu när jag funderar på vad jag ska bli när jag blir stor. Alla förstå-sig-påare säger att man ska döpa sitt CV till något klämmigt som beskriver vem man är. Det är bra om orden "entreprenöriell" och "marknadsmässig" ingår.

Det enda jag kan tänka på när jag vill beskriva mig själv är: Fixare.
Jag är en fixare.
En som ser till att det blir av, att det sköts, att det händer. Exakt hur vet jag oftast inte i förväg – be mig inte beskriva fiktiva situationer. Däremot vet jag att när det händer, kommer jag att lösa det.

I fix.

Det är lite så det är med min praktik också. Jag behandlar människor som har ont i kroppen (och kanske lite i själen också). "Vaddå, kan man ha ont var som helst? Har du ingen specialitet?" Nä. Jag tar emot, ser vad som behöver göras – och sedan fixar vi det. Klienten och jag tillsammans. (Jag kan bara hjälpa till att starta processer och öppna upp flöden. Resten gör klienten.) We fix.

Och när saker händer på hemmafronten så fixar jag det. Om det handlar om att ringa in hantverkare eller meka själv, spelar ingen roll. Det kommer att ordna sig, ingen fara. I fix.

Ibland får jag hopplösa uppdrag. "Skriv en ansökan till Skolverket. Förresten, skriv ihop ett personalpolitiskt dokument också och en överklagan." Va? Hur? Hjälp? tänker jag först. Fem sekunder senare vet jag hur jag ska börja och nickar. I fix.

Ibland tänker jag att det vore bättre att vara så där riktigt bra på något. Specialist. En som kan ALLT om en enda sak. Oj, vad alla skulle vara imponerade! Och så flashigt det skulle vara att säga: "Jag är expert på det här." Det blir liksom så lätt att beskriva, peka på, lyfta fram.

Men jag är inte en specialist. Jag är en fixare.
Och visst kan man kalla mig entreprenöriell om man vill. (Det är väl lite det det handlar om när man är entreprenör.) Marknadsmässig, vet jag dock inte. Det verkar som om de flesta hellre anställer någon som är väldigt bra på en sak, än någon som kan ganska mycket om många saker. Det beror nog mest på att det är så arbetsmarknaden ser ut. Och på att det är lättare att rekrytera en "HR-ansvarig" än en "allmän fixare".

Därför tänker jag att det vore lättare att annonsera ut mig än att försöka hitta en annons som passar på min profil. Här kommer ett kort försök till annons:
"Kreativ fixare med administrativa erfarenheter finnes. Ordnar allt som du behöver ha hjälp med, löser problem och skapar möjligheter i alla riktningar. Analytisk men samtidigt praktiskt lagd. Social, har nära till skratt och gillar att jobba."
Tror du att jag skulle få några svar? :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar