söndag 13 mars 2011

Fantastiska fötter

Våra fötter är våra rötter.
Hur vi hanterar dem och använder dem avgör till stor del hur vi mår i resten av kroppen.

Jag älskar fötter.
Tänk bara på hur de kämpar, dag ut och dag in därnere. Vi går i obekväma skor, vi står på hårda golv, vi hoppar och balanserar och bär tungt – och fötterna bär oss genom allt.

En "fyrkantig" fot är en glad fot.
Ju tvärare tårna är (liksom jämnlånga) desto bättre är det.
Inte bara för foten, utan också för ryggen.

Hur får man till en sådan fot? Jo: Lyfter upp hålfoten/fotvalvet!
Då dras stortån tillbaka och tårna blir mer jämnlånga.
Utsidan av foten pressas ner och musklerna på utsidan av foten och benet aktiveras. Toppen för hela hållningen!

Ju mer vi spretar med tårna, desto bättre står vi.
Har du sett tecknade Tarzan? Det är målfoten.
Jamen tänk på det: Du skulle aldrig stå på händer med ihopdragna fingrar, eller hur? Vid handstående spretar alla med fingrarna automatiskt. Det ska vi göra med tårna också!

Det sista (och näst viktigaste) att tänka på när det gäller fötter: Tyngden ska ligga över valvet. Det innebär att hälen bara ska ha en liten del av kroppstyngden. Svenskarna är ett hälstående folk, så jag brukar be alla att tänka på hälen som ett cykelstöd: Hälen ska ge vila, men kan inte ta upp hela tyngden – då faller allt! Man kan också tänka på att lägga tyngden så långt fram att man i vilket läge som helst kan lyfta på hälen utan att förflytta tyngden framåt. Guppa/studsa med hälen som kontroll!

Mycket att tänka på?
Ja, för oss som är uppvuxna i skor. Tyvärr har skotillverkarna mer tillgodosett våra estetiska önskemål än våra fysiska behov. Många skor är snygga, men inte bra. En god sko är bred i tån, har låg klack, ger gott om plats för foten, har lätt att göra ett frånskjut (böjs innan hålfoten precis där man skjuter ifrån) och skall kunna vrida sig i längsled.

Ja... Det låter väldigt krångligt när man skriver ner det. Egentligen är det JÄTTELÄTT! Bjud in mig till din idrottsförening eller företag, så ska du få se... :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar