lördag 19 mars 2011

Andning

Andas med ryggen.

Det är min devis. Jo, jag vet att andningen styrs av diafragman, dvs magmuskler på framsidan. Det är alltså helt rätt att man andas med magen! Och visst ska vi jobba ner vår andning, frångå den ytliga och stressande toppandningen.

Men tänker vi för mycket på magen, så kommer vi missa en viktig insikt, nämligen:
Lungan utvidgas åt alla håll.

Tänk på en plastpåse. Om du blåser luft i en plastpåse, åt vilket håll utvidgas den då? Åt alla håll! Så fungerar också lungan, om du har tur och gör rätt. Fyllda lungor utvidgas framåt, åt sidorna och bakåt. Inte så mycket inåt, eftersom det finns hjärta och annat fint.

När jag instruerar andning, ber jag alla att tänka på att bli bredare över ryggen vid varje inandning. Lungorna utvidgas under armhålorna, revbenen särar på sig och skulderbladen glider faktiskt lite isär. Fantastiskt!

Vet du vad som händer om du inte andas så? Då kan du få låsningar i bröstryggen, låsta nyckelben med frozen shoulder som följd, ont i armar och axlar och nacke. Jag skulle faktiskt vilja påstå att du också kan bli ledsen i hjärtat, eftersom det blir inklämt och blockerat. Jag ser också många astmatiker som helt enkelt bara måste lära sig att andas (och rotera, kanske ett senare inlägg) för att bli friska.

Och vilken lungvolym man får!
Det är underbart.
Sångare sjunger längre toner, dansare och idrottsmän blir mindre andfådda och vi vanliga dödliga njuter av djupa andetag utan ansträngning.

Andningen är viktig!
Den rensar ut slaggprodukter och syresätter hela kroppen. Varenda cell behöver det! Att inte andas ordentligt är som att gå och hålla sig från att kissa hela tiden. Eller bara småkissa utan att tömma blåsan. Farligt...

Vet du vad som är så bra?
Du kan lära dig det här!
Och det är alldeles gratis...
Du har redan all utrustning du behöver. Det enda som behövs är kunskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar