lördag 3 september 2011

Springa utan skor

Jag är barfotaförespråkare.
Kroppen är gjord för att gå barfota, därför är det bra för oss.

Det är så enkelt.

Jag tänker på Linus-Ida i Madicken: "Om Gud hade velat att vi skulle flyga, hade han gjort fågglar av oss." Jag tänker likadant när det gäller skor: Om vi hade behövt skor för att göra grundläggande saker som att gå, stå och springa, så hade vi fötts med dojjor.

När vi använder foten rätt, börjar bäckenet att pendla. Pendlingen skapar rotation i ryggraden, som i sin tur skapar motrotation i torson och nacken. Rotationerna i torson får armarna att pendla, vilket gör axel/skuldra/nyckelben friska och fria.

Det är därför avgörande för hela kroppens hälsa att vi gör rätt från foten. Och det är betydligt lättare att göra barfota än ifall vi är instoppade i skor. Speciellt eftersom skofabrikanter har helt andra hänsyn än vår kropp! De vill göra snygga skor, billiga skor, tunga skor – helt andra mål än friska kroppar.

När vi går barforta stimuleras också balans och hjärnaktivitet. Det finns studier som visar att barn som går barfota inte drabbas av dyslexi.

De nya, roliga fothandskarna som har blivit inne, tycker jag verkar jättebra. Kanon! Det är dock viktigt att tänka på en sak: Man ska använda dem på rätt underlag.
Att springa på en skogsstig, på gräs eller på de mjuka banor som finns är hur bra som helst. Det är det vi är gjorda för! Vi ska vandra i skog och mark. Därför har vi den kroppsbyggnad vi har, med mycket svikt i ryggrad och stort behov av rotationer.

De material vi har valt att belägga våra vägar med, är inte optimala för våra kroppar. Asfalt, betong, packat grus, klinker osv är för hårt för våra fötter. Trägolv som sviktar kan fungera, men då får inte träet vara för tjock eftersom det blir styvt då.

Ska man springa på asfalt och grusvägar, så måste man kompensera för underlaget genom att ha skor med dämpande effekt. Det är vägbeläggningen vi anpassar oss efter! Foten i sig är perfekt och absolut lämplig att springa med, precis som den är.

Självklart.
Varför skulle åratal av evolution ha kommit fram till något halvbra?
Vi är givetvis perfekta. Var och en av oss.

Och kroppen är till för att användas.
Use it or loose it... Använd fötterna eller bli stel i ryggen!
Med eller utan tåhandskar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar