fredag 7 januari 2011

KRAV

Vi måste ställa KRAV på våra livsmedel!

Någon sa till mig att jag var osolidarisk för att jag köper KRAV-odlat, med motiveringen: "Det räcker ju inte till alla."

Då förklarade jag begreppet "marknadskrafter" för honom. Om fler konsumenter köper KRAV, blir efterfrågan större och då kommer också fler producenter se chansen att ställa om produktionen.

Det är konsument-kraft!

Om skitvarorna får ligga kvar i butikerna, så kommer de så småningom inte köpas in av detaljisterna. Då blir grossisterna tvungna att ändra sitt sortiment och då blir KRAV-producenterna i sin tur väldigt efterfrågade. Till slut kanske det är omöjligt att sälja något annat än KRAV-märkt!

Varför KRAV?
För att:
- Dessa grödor växer långsammare, och hinner anrikas när det gäller vitaminer, mineraler och antioxidanter.
- De konstgödslas inte, vilket innebär att de inte växer sig lika stora, vilket innebär att vitaminerna, mineralerna och antioxidanterna är fler per tugga.
- Det ställs krav på produktionen, t ex att man inte får överodla jordarna, att djuren ska få vara ute och vara med sina ungar, att man måste harva (i stället för det moderna: Att köra Round up över alla grödor på hösten!!!!) osv.

Och det har bevisats att jordarna dessutom ger lika stora skördar efter några år som KRAV-jordbruk. Så det blir inte mindre mat. Tvärtom blir det lika mycket - och bättre kvalitet! Då behöver vi inte äta lika stora mängder för att få i oss det våra kroppar behöver för att må bra. Vi får bättre hälsa och maten räcker till fler.

Hur bra som helst.

Men det börjar med dig och mig.
Vi kan inte vänta på att någon politiker ska gå ut och förbjuda all annan mat än KRAV-produkter. Det vore politiskt självmord, kommer inte att hända.
Då kommer nämligen den ekonomiska aspekten in.
Hela den svenska livsmedelsproduktionen (utom de redan registrerade KRAV-gårdarna) skulle ju slå bakut!

Nej, det hallaballoet tar ingen politiker i med tång.
Forskningen, däremot, talar sitt tydliga språk:
Vi är undernärda i Sverige. Många av våra "vällevnadssjukdomar" beror till stor del på att våra livsmedel är undermåliga. Diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, allergier, depression och cancer skulle kunna minska drastiskt om vi fick i oss mer vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Dessutom blir vi aggressiva, retliga, trötta och får sämre problemlösningsförmåga när vi är undernärda. Vi går i stress, eftersom våra kroppar känner att vi behöver jaga mer mat. Tänk så många äktenskap, konflikter och problem vi skulle kunna göra rädda och lösa!

Du och jag.
Vi två.
Det är vi som kan förändra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar