söndag 16 januari 2011

Äta tillsammans

Jag zappade förbi ett program med Gordon Ramsey i veckan som gick.
Det handlade om vanligt folks matvanor, han åkte runt och försökte få ordning på olika familjers vardagsmat.

Den här gången var han hos en fotbollsfamilj med tre pojkar i åldern från 10 till 18 år. De åt aldrig någonsin ihop. Gordon frågade hur länge sedan det var som hela familjen var samlad kring ett mål mat, och det kunde varken mamman eller pappan komma ihåg.

VA?

Jag som tycker att det är hedersstunden på dagen! Det är ju då man blir en familj. Då sitter alla ner ihop, berättar om saker som har hänt under dagen, funderar över saker, skrattar tillsammans och landar.

En dag utan gemensam kvällsmat tycker jag suger. Visst, det går någon enstaka gång, men kul är det ju inte. Om det är problem med träningstider och annat, tar jag hellre en samling kring ett rejält mellanmål än missar hela grejen.

Vi äter alltså mat ihop, hela familjen, varje dag som regel.
Är det ovanligt?

Den där familjen på TV verkade vara en rätt normal medelklassfamilj. Ingen katastrof, som i de där uppfostringsprogrammen, utan helt vanliga. De hade inte inte ens ett matbord i sitt hus, bara ett litet runt barbord med två barstolar till. Jag tycker att det är mycket märkligt...

Kanske är det jag som är oerhört gammalmodig.
Men Gordon tyckte likadant, så han gick och köpte ett bord till dem, innan han lärde mamman att koka en gryta på söndagar, som alla kunde äta på kvällen. Tillsammans. Efter fotbollsmatcher och annat. Familjen tyckte att det var väldigt trevligt och sa att de skulle "försöka" göra detta, åtminstone på söndagar, även fortsättningsvis.

Ja kära nån...

Det är ju inte direkt svårt att knåpa ihop en middag. Krävs bara lite planering.
Det gäller ju att ha grejer hemma, och att ha tinat köttet/fisken innan.

Ibland lagar jag kvällsmat medan vi äter frukost. Det går, det med. Några minuter av den värdefulla morgontiden går åt till att hacka och riva grönsakerna, men sedan kan man bara klämma ner allt i en gryta. Där puttrar den fint medan jag käkar gröt. Sedan är det bara att värma när man kommer hem. Tar max 10 minuter inklusive dukning.

Men det gör man väl bara om man VERKLIGEN värdesätter familjemiddagar. Och mat. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar